Wat is wax- of vetnubuck?
Mooi, ruig en weersbestendig. Maar hoe verzorg je gewaxte leersoorten als nubuck en suède?
Wat is gevet/gewaxt suède of nubuck leer?
Er zijn veel varianten en benamingen voor nubuckleer en suède dat is voorzien van een vettige oppervlakte afwerking: gewaxt, geolied of gevet. Allemaal hebben ze een ruige en casual uitstraling. Ze zijn duurzaam, tikje retro en ook lekker no-nonsense. Een puur materiaal, dat wel een stootje kan hebben en mooier wordt met het dragen.
Vetnubuck wordt, vanwege de uitstraling en duurzaamheid, ook veel gebruikt voor meubels en accessoires.
De basis voor schoenen en accessoires is meestal leer dat met plantaardige tannine of aniline vloeistof is doordrenkt, wat het leer dankzij oliën en hars-bestanddelen beschermt en kleurt. Dit geeft een rijke, diepe kleur, die niet alleen op de toplaag zit. Een extra reden dat dit leer wel een stootje kan hebben. De gebruikte kleuren zijn vaak aarde-tinten, bruin en zwart, omdat felle en lichte kleuren al snel dof kunnen worden door het wax-effect.
Wax, olie, vet?
Er worden verschillende soorten was gebruikt voor gevet nubuck, zoals bijenwas, paraffine of plantaardige carnauba-was. Meestal wordt een wasachtige substantie gebruikt voor de nubuck en suède leersoorten. Dit blijft meer op het oppervlak, zodat het leer blijft ademen en vocht reguleert.
Er is ook een vet of olie-afwerking van gewoon glad leer, die wel helemaal in het materiaal trekt, dat noemen we vetleer of pull-up leer.
Rough-out suede
Crockett and Jones noemt het materiaal Rough-Out Suede, en brengt dit op zeldzaam hoog niveau met populaire modellen en stijlen. Perfecte middenweg tussen Outdoor en City.
Nubuck of Suède?
Meestal gaat het bij de gevette varianten om nubuckleer, leer waarvan de toplaag lichtjes is opgeschuurd. Je herkent het gevette nubuck aan een matte glans, gewoon nubuck is veel matter en doffer. Ga je over vetnubuck met een nagel, dan zie je al snel een streep – wat geen probleem is, je veegt hem zo weer weg en het is ook de charme van deze rustieke afwerking.
Bij suède wordt de onderzijde van de leerlaag gebruikt. Suède heeft een meer open structuur en duidelijker vleug, maar kan ook gewaxt worden. Dat geeft een vlekkeriger, ruw effect, het is meestal ook minder waterbestendig.
Meer weten over de verschillen tussen suède en nubuck? Leer de basis!
Praktisch – echt outdoor materiaal
Waar je in eerste instantie misschien valt voor de ruige looks van vetnubuck, heeft de waslaag een heel praktisch effect. Het sluit de toplaag van het leer mooi af en zorgt voor een vrijwel waterproof afwerking. Combineer een paar gevette boots met een waxjas en je hebt een combinatie aan die stijl en weersbestendigheid perfect combineert.
Het is ook de bedoeling dat het gevette nubuckleer gedragen wordt, waarbij de schoenen een doorleefd en casual uiterlijk krijgen. Ruwe plekken, strepen, vouwen en slijtage: ze dragen bij aan een relaxte look. Na langer dragen krijgt het door wrijving een patina: donkerder, gladdere plekken. Dat is een effect dat bij het product hoort, sterker nog, wordt nagestreefd!
Onderhoud van vetnubuck
Helemaal vrij van onderhoud is dit robuuste materiaal niet, het blijft een natuurproduct. Houdt je schoenen schoon en in topvorm met deze simpele stappen:
- Borstel het oppervlak eerst goed af, met een harde borstel die niet voor schoenpoetsen wordt gebruikt. Zo verwijder je stof, opgedroogde modder en zand.
- Vervolgens maak je het oppervlak goed schoon. Als er hardnekkige modder of viezigheid op zit, kun je iets meer water gebruiken dan bij gewone leren of suède schoenen. Dan goed laten drogen.
- Daarna kun je een klein beetje Graisse (schoenenvet) over het oppervlak verspreiden. Zeker niet teveel ineens, het is beter telkens een laagje op te bouwen dan met flinke klodders te werken. De Graisse trekt een beetje in, voedt dus het leer ook weer. U kunt ook wax gebruiken, dit blijft nog meer op het oppervlak. Let wel op dat u geen producten met kleur gebruikt, de laag blijft er immers op liggen en kan blijven afgeven.
- Uiteindelijk kunt u de schoenen licht opborstelen met een suède/nubuck borstel. Zo krijgt u weer het doffe effect terug, dat bij het invetten verdwijnt.
U kunt hiervoor ook een harde borstel gebruiken. Maar let daarbij op: als u echt zou gaan ‘poetsen’ wordt de Graisse of wax warm en trekt dieper in het oppervlak, wat dan donkerder kan worden. Hierbij vermindert ook het ademende en vochtregulerende effect van het leer.
Het gaat erom om weer een beschermlaagje bovenop het oppervlak te krijgen. Zou u het nubuck blijven invetten, zonder goed opborstelen, dan verdwijnt ook het matte, gevette effect en gaat het steeds meer op gewoon leer lijken.
Kortom, vetnubuck is een heel praktische en relatief onderhoudsarme leersoort. Perfect voor een paar outdoorboots. Maar ook meer geklede schoenen kunnen dankzij dit materiaal een relaxte look krijgen en zijn dan perfect voor een smart casual werkdag of dagje stad.
De smaak te pakken? Kijk dan snel verder en shop: