Terug naar overzicht

Leer de basis!

Leer, de basis van de meeste schoenmodellen, is in verschillende variaties en kwaliteiten verkrijgbaar.

Leer is een duurzaam, flexibel en sterk materiaal, dat van nature ademt en vocht opneemt. Perfect om schoenen van te maken, wat dan ook al sinds de oudheid gebeurt.

Over het algemeen worden voor leren schoenen runderhuiden gebruikt, die onder andere worden onthaard, ontvet en gelooid. Dit proces verandert de structuur van de huid, die daardoor duurzaam wordt, maar ook rekbaar en ademend blijft. Met het juiste onderhoud heeft u met leren schoenen van kwaliteit voor een zeer lange tijd een weerbestendige en comfortabele keuze gemaakt.

Leder is in verschillende gradaties verkrijgbaar. Dat heeft vooral te maken met de verschillende huidlagen.

Lagen van het leer
  • Grain ( ook wel nerf of top-grain) leer
    Leer van de buitenste huidlaag, de opperhuid: compact en sterk. Hierop zijn wel alle beschadigingen zichtbaar (huidplooien, insectenbeten, etc.), dus lang niet alles kan voor schoenen gebruikt worden. Dat maakt nerfleer de meest kostbare optie.
    • Full-grain leer omvat de gehele huid, de grain en split lagen, vaak is dit leer van een kalf, geit of hert, omdat de huid anders te dik zou zijn. Dit leer wordt alleen maar mooier met dragen.
    • Corrected Grain leer wordt aan het oppervlak iets opgeschuurd en gepoetst, waardoor oneffenheden niet meer zichtbaar zijn. Soms wordt dit oppervlak dan weer bedrukt, bijvoorbeeld met een 'grain' nerfstructuur.
    • Nubuckleer is top-grain leer dat is opgeschuurd tot een fluweelachtig oppervlak. Niet te verwarren met suède dus!
    • Pony leer wordt niet van paardenhuid gemaakt, maar is de term voor rundleer waar de haren niet van verwijderd zijn. De haren zijn kwetsbaar voor slijtage, maar geven een exotische look.

  • Split leer
    De gelooide huid is vaak te dik om in zijn geheel tot schoenen te verwerken, dus meestal wordt deze in lagen gespleten.
    Split leer wordt gevormd door de huidlaag onder top-grain, bij een zeer dikke huid is er zelfs nog een extra splitsing mogelijk. Dit leer wordt vaak voorzien van bijvoorbeeld een laklaag of een laagje met een print die de nerfstructuur van grain-leer imiteert.

    De toplaag van het leer is het meest compact, deze onderste lagen hebben een meer losse, open, structuur. Zo'n extra coating kan dan ook voor betere vuilafstotende eigenschappen zorgen.

    • Suède wordt gemaakt van de onderzijde van split leer. Dit levert een leersoort op met een open structuur, heel soepel en met een zacht, aaibaar oppervlak.

  • Bonded leer
    Dit leer wordt samengesteld van reststukjes, die worden vermalen en met kunststof weer tot een lap verwerkt. Dit materiaal zult u niet bij ons treffen.

Soorten leer

De leerkwaliteit en toepassing is daarnaast afhankelijk van de diersoort en leeftijd waar de huid van komt. Het meeste leer is runderhuid, vaak kalfsleer, dat een fijne structuur heeft, soepel en sterk. Schoenen die tegen een stootje moeten kunnen en die een wat ruigere look hebben, worden vaak van rundleer gemaakt.

Daarnaast zien we ook wel geitenleer en lamsleer, over het algemeen zeer soepele leersoorten. Vaak wordt leer van deze huiden als nappaleer betiteld. Een niet beschermde benaming, die door looiers vaak gebruikt wordt voor soepel, volnerf leer. We zien het veel bij handschoenen.

En dan is er nog paardenleer, in het bijzonder cordovan-leer. Shell Cordovan is een van de duurste leersoorten, exclusief en met prachtige eigenschappen. Verwar dit niet met pony leer, dat is rundleer waar de haren intact gelaten zijn.

Tenslotte zijn er exotische leersoorten, zoals krokodil, slang, hagedis. Met een bijzondere uitstraling en exclusief.



Meer weten over de verschillende soorten leer en hoe je er voor zorgt? Bekijk de video!