Informatie




Onze winkels
Voor de route, contactgegevens en openingstijden

Bestellen
Alles over bestellen en retourneren, zoals levertijden en verzendkosten

Klantenservice
Voor alles over onze service, voorwaarden en mogelijkheden

Nieuws
Voor onze agenda, updates en handige tips & weetjes


Over ons

Bij Zwartjes van 1883 hebben wij steeds wisselende collecties die bestaan uit prachtige dames- en herenschoenen. In onze twee winkels in Amsterdam vindt u kwaliteitsschoenen van voornamelijk Europese topmerken.

Zwartjes van 1883 al 140 jaar: waar anders?

In 2023 bestaan we 140 jaar. Dat gaan we vieren met speciale collecties van onze geselecteerde Europese kwaliteitsmerken. Want niet alleen wij grijpen terug op jarenlange ervaring en passie voor schoenen, ook bij de merken die we voeren staat dat centraal.

 Lees meer over de speciale jubileumcollecties en acties

Tegenwoordig is het bijzonder, de aandacht voor de klant die we in de winkel en online centraal stellen. Waar vind je nog een verkoper die met een schoenlepel in de hand komt helpen? Of waar de telefoon wordt opgenomen door een medewerker met kennis van zaken?  Of zoveel keuze in maten en modellen van klassieke en tijdloze schoenen? Vandaar dat ons motto is: waar anders?

Winkels

In onze winkel op de Utrechtsestraat hebben we een indrukwekkende collectie herenschoenen. Met bij elke zakelijke schoen wel een bijpassende riem. Op het Gelderlandplein in Amsterdam Buitenveldert is onze tweede winkel. Daar hebben we naast de ruime herencollectie, ook een groot assortiment damesschoenen van topklasse.

Assortiment

Naast modellen van bijvoorbeeld Peter Kaiser, Arche en Paul Green voor de dames, wordt het aanbod versterkt door specials van ondermeer Magnanni, Crockett and Jones, Harris en Santoni voor de heren. Specials zijn bestaande schoenmodellen die speciaal op verzoek van Zwartjes van 1883 in een afwijkende kleur of leersoort worden gemaakt. 

Aan ons reguliere aanbod zijn ook huismerken toegevoegd, waarvan alle modellen worden gemaakt volgens onze eigen specificaties en wensen. Van een kwaliteit of model die wij niet (meer) konden inkopen. Zo vind u bij ons de huismerken: André en Zwartjes van 1883. Kortom, wij presenteren u schoencollecties die u nergens anders zult tegenkomen.

Historische Utrechtsestraat

Historie

Zwartjes van 1883 is een begrip in Amsterdam en verre omstreken. ‘In de Utrechtsestraat, toch?’ of ‘Van 18-honderd-zoveel toch?’ hoor je vaak zeggen wanneer onze schoenwinkel ter sprake komt. De officiële naam luidt Schoenhandel Zwartjes van 1883, gevestigd in de Utrechtsestraat in het centrum van de hoofdstad en sinds 1968 ook op het Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert.

Nog steeds wordt met enige regelmaat gevraagd: ‘Waar komt de naam Zwartjes vandaan?’ of ‘Is meneer Zwartjes aanwezig?’. Voor het antwoord op deze vragen gaan we terug in de tijd en wel naar het jaar 1883.

In dat jaar opende de heer C.F. Zwartjes op de Schippersgracht in Amsterdam een schoenwinkel. Vierendertig jaar later, om precies te zijn in 1917, verkocht hij zijn bedrijf aan Andreas Johannes Sprangers. Deze schoenmaker uit het Brabantse Dongen was met zijn vrouw en zeven kinderen in de hoofdstad neergestreken en bleek de juiste persoon om de scepter van de heer Zwartjes over te nemen.

De oorspronkelijke naam werd gehandhaafd, een vrij gebruikelijk verschijnsel destijds. Korte tijd later voegde Sprangers er ‘van 1883’ aan toe en verhuisde de winkel naar de Utrechtsestraat 123-125. Het adres waar Zwartjes van 1883 vandaag de dag nog steeds is gevestigd met inmiddels de derde generatie van de familie Sprangers aan het roer.

Voorjaar 2022 stroopte de vierde generatie vast de mouwen op. Directeur André Sprangers draagt dit jaar zijn aandelen over op dochter Juliette, zoon Floris en zijn man Maurits Eslamdoost, de laatsten zijn al de huidige adjunctdirecteur en CFO van het bedrijf. Voorlopig verandert er niets in de dagelijkse bedrijfsvoering, maar met de nieuwe generatie aan boord kijkt Zwartjes van 1883 vooruit naar een rooskleurige toekomst.