Terug naar overzicht

Sneaker onderhoud

Bij sneakers wordt het onderhoud vaak vergeten. Ten onrechte, want topkwaliteit materialen blijven langer mooi met de juiste zorg.

Nu de sneaker overal en altijd gedragen wordt, van vrije tijd tot kantoordag, merken we dat er een bepaalde mindset is ontstaan. De sneaker wordt gezien als stevig gebruiksartikel, dat helemaal geen omkijken vereist.

We snappen dat ook wel. Sneakers waren van oorsprong sportschoenen, gemaakt om in korte tijd topprestaties te leveren. De huidige sneakermerken leveren over het algemeen modellen waarbij de hoofdmoot textiel is, met (vooral de niet buigende) onderdelen in kunststof of stug, gecorrigeerd leer.

Gecorrigeerd leer is robuust, zwaar bewerkt leer. Vaak splitleer (lees meer over verschillende leersoorten en kwaliteiten), met een gladgeschuurd oppervlak en een dikke afwerklaag. Zo op het eerste gezicht prima en relatief onderhoudsarm. Met een textiel voering en binnenzool, sportief en praktisch. De textiel zorgt voor flexibiliteit en heeft een vochtregulerend effect. Voordat dit bewerkte leer slijtage vertoont, is de binnenvoering of de buitenzool al vies en versleten en wordt de sneaker afgeschreven.

De sneakers die wij in de collectie hebben, worden gemaakt door schoenfabrieken die groot zijn geworden met geklede schoenen. En die nu sportieve modellen neerzetten, geheel uitgevoerd in luxe leer en de handmatige afwerking die we van ze gewend zijn. Soepel kalfsleer, of -suède, leren voering en binnenzool. Ademend, soepel naar de voet vormend, netjes genaaid in plaats van gelijmd. En net als bij de geklede schoenen, vraagt dit leer om verzorging.

 volg onze video tutorials voor onderhoudstips

Xsensible zomercollectieDuurdere leersoorten en schoenen hebben bij sommige mensen de associatie met langere, onderhoudsvrije levensduur. Gek genoeg verwachten we dat niet van een fijn zijden hemd, dun kristalglas of een luxe autolak. Of denk aan een houten tafel. Die kun je onder dikke kunststof en laklagen verbergen, of een exclusieve houtsoort kiezen en die in een meer natuurlijke staat met olie of was beschermen. De laatste zal - zeker zonder onderhoud - minder bestand zijn tegen een wijnvlek of hete pan. We beseffen daarbij wél dat luxe soms kwetsbaar kan zijn en zijn extra voorzichtig.

Nu is het gelukkig niet zo dramatisch. Soepel kalfsleer en - suède heeft een fijne structuur. Wat het, ondanks de dunnere laag, toch heel stevig en compact maakt. Maar hoe natuurlijker de afwerking, hoe belangrijker het onderhoud.

Met een beetje logisch nadenken en gewoon af en toe  inspecteren, schoonmaken en verzorgen, ben je problemen voor. Volg onze tips en voorkom uitdrogen, vochtschade en andere voortijdige gebruikssporen. 

Bij aankoop (in de winkel en webshop) kunt u een onderhoudsbrochure vragen. Daarin staan de beste producten met bijbehorende stappenplannen. En we helpen ook graag, met een onderhoudskaart of tips. Wees problemen voor en geniet heel erg lang van onze mooie, luxe sneakers.
Beelden zeggen zoveel meer dan woorden:
Meer en langer draagplezier!