Terug naar overzicht

Gevlochten leer

Een tikje retro, ambachtelijk gemaakt en heerlijk soepel en luchtig: gevlochten leer is hot!

Het weven of vlechten van leer kwam in opkomst in de jaren '60, toen het Italiaanse luxe-merk Bottega Veneto besloot accessoires te gaan maken van gevlochten leer. Alleen het fijnste leer paste in hun naalden, die tot dan toe alleen voor stof werden gebruikt. Het fijne vlechtwerk gaf niet alleen een herkenbaar patroon, Intrecciato, letterlijk vlechtwerk, maar ook de sterkte die hun tassen nodig hadden. Inmiddels is het hun handelsmerk.

Het vlechten of weven van leer: Intrecciato

Het vlechten van leer voor onze kwaliteitsproducten is nog altijd handwerk. Kwaliteit is bij gevlochten leer natuurlijk cruciaal, het leer moet overal sterk zijn en elke fout valt in het strakke patroon gelijk op. Wij zijn er trots op dat het leer van onze riemen en herenschoenen onder goede arbeidsomstandigheden, door vakmensen in Europa wordt gevlochten.

Stijl

Gevlochten leer is een keuze voor een meer casual stijl. Het is een tikje retro, ambachtelijk en de structuur kan een strakke outfit mooi doorbreken. Het is een subtiele optie om de kleur rustig te houden. Bijvoorbeeld een donkerblauwe fijngevlochten riem of schoenen onder een zakelijk kostuum. Maar voor een casual Friday is cognacbruin vlechtleer, onder datzelfde donkerblauwe pak, zonder stropdas gedragen, gelijk een heel stuk luchtiger.

Dat luchtige aspect is meteen ook een reden voor de zomerse uitstraling van gewoven leer, het ademt en voelt lekker koel. Daarnaast hoeft het amper te worden ingelopen, vormt zich naar de voet, maar is verrassend sterk en duurzaam.

Hoe grover het vlechtleer, hoe sneller de associatie met sandalen gemaakt wordt. Het fijnste vlechtleer daarentegen, zeker als het slechts in delen op een oxford veterschoen gebruikt wordt, straalt meer zakelijkheid uit.

Een simpele jeans met t-shirt krijgt een kwaliteits-upgrade met een mooie vlechtwerk riem of schoenen. Zonder de strenge zakelijkheid van een gladleren riem of veterschoenen, maar met een luxe touch. Het zijn dit soort details die we vaak over het hoofd zien, maar die een outfit echt afmaken. Het verschil tussen mode en stijl!


Riemen

De stap naar riemen van gevlochten leer was snel gemaakt, ook hier staat het fijne vlechtwerk garant voor duurzame vormvastheid. Bijkomend voordeel is dat een gevlochten riem geen gaatjes heeft, maar op elke maat ingestoken kan worden. Bovendien is het wat veerkrachtiger, met een welkom stretch-effect tot gevolg.


 

Schoenen

Het leren vlechtwerk op een vlakke basis is al indrukwekkend. Maar om het vervolgens op een schoenleest toe te passen, in 3d, is nog een stuk uitdagender. Sommige van onze merken hebben dit echt tot een kunstvorm verheven, zoals Magnanni. Daar vind je glad leer dat halverwege overgaat in gewoven leer. En een boot die van fijn vlechtwerk uitloopt naar grover. Dit zijn schoenen die je graag eens goed bekijkt om te beseffen dat je iets speciaals in handen - en aan je voeten hebt.


  


   

Dames

Tot nu toe leek het alsof we het alleen over heren hadden. Maar natuurlijk vergeten we de dames niet! Het merk Sioux heeft fijngevlochten geitenleren instappers in het assortiment, de Cordera, die ongevoerd heerlijk aansluiten en zich soepel naar de voet vormen. Ook hier weer een tikje casual, maar het fijne handwerk geeft een luxe uitstraling, die ook onder een rok elegant en stijlvol oogt.

  



Kortom, vlechtleer is tijdloos en tegelijkertijd luchtig en sterk. Met een vlechtleren schoen kies je bij ons voor riemen en herenschoenen van ambachtelijk handwerk, lokaal geproduceerd in Europa. Een schoen of riem met een verhaal en uitstraling. Om een zakelijke look nonchalance te geven, of een casual look te upgraden, meer flexibiliteit voor een eigen stijl.