Terug naar overzicht

Hoe krijg je een spit-shine?

De eerste Nederlands kampioen schoenpoetsen geeft onmisbare insider tips om schoenen tot hoogglans te poetsen.

Wij waren erg onder de indruk van de eindronde van het eerste Nederlands Kampioenschap Schoenpoetsen.



Uit vele kandidaten waren drie finalisten gekozen. Die ter plaatse elk een Magnanni schoen tot hoogglans mochten brengen. De overtuigende winnaar, Theo Frijn, mocht een paar Magnanni bij ons in de winkel komen uitzoeken. En die gelegenheid grepen we natuurlijk aan om hem te vragen naar zijn ervaringen en de beste tips los te krijgen voor een NK waardige poetsbeurt.

     

Theo, alsnog gefeliciteerd. Heb je nog leuke reacties gehad op het winnen van het eerste NK?

De reacties waren super! Het was op social media en in de winkel al ruim van te voren aangekondigd. Ook keken er naast familie en vrienden wereldwijd collega schoenmakers mee via de livestreams, wij zitten gezamenlijk in een grote facebook groep.

Nog steeds krijg ik dagelijks reacties van klanten die de foto en prijs zien liggen in mijn winkel. 

We hebben ademloos toegekeken en ons viel vooral het verschil in techniek op met de andere deelnemers. Jij gebruikte je blote hand om tot hoogglans te komen, maakte dat het verschil denk je?

Ik gebruikte inderdaad mijn handen om de wax aan te brengen. Dit is een persoonlijke voorkeur want met een zachte doek gaat dit ook goed, maar voor een wedstrijd op snelheid gaat het naar mijn mening sneller met de hand. Er verdwijnt namelijk geen poets in je doek dus je wrijft alles in het leer, ook kan je iets meer druk uitoefenen waardoor de waxlagen dichter op elkaar komen. Uiteraard maakte ik halverwege de wedstrijd wel gebruik van een doek en water om de waxlagen te laten spiegelen. 

Vertel, wat zijn jouw inside tips voor een echte hoogglans spitshine?

Een glanzende spitshine vergt wat oefening.

Het leer moet in goede conditie zijn voordat je een spitshine kan aanbrengen. Uitgedroogd leer moet dus eerst behandeld worden met een lotion of crème. De spitshine zelf maak je door meerdere dunne waxlaagjes aan te brengen en vervolgens een druppeltje water te gebruiken om het op te poetsen, gebruik hiervoor een zachte doek.

Ik adviseer altijd te oefenen op oude schoenen want je kan met de wax/water combinatie ook schade aanrichten aan het leer/patina. 


Welke fouten maken mensen het meest bij poetsen?

De grootste fout die ik gemaakt zie worden is het teveel gebruik van schoensmeer, hierdoor droogt de meerderheid op boven het leer en bij de volgende poetsbeurt trekt het er niet meer in. Ook worden de schoenen hierdoor eenkleurig waardoor het net plastic lijkt.

Nog een fout is dat de schoenen te weinig onderhoud krijgen, waardoor een snelle poetsbeurt weinig effect heeft en het leer hard wordt en scheurtjes ontstaan. Door regelmatig te poetsen met weinig product is dit te voorkomen.

Kun je elke leren schoen zo mooi glimmend krijgen?

Elke leren schoen is glimmend te krijgen, maar de kwaliteit van het leer heeft invloed op zowel de snelheid als kwaliteit van de glans.

Een goede kwaliteitsschoen gaat sneller glimmen en krijgt ook een heldere glans, waar je met een slechtere kwaliteit langer bezig bent en een wazige glans krijgt.

Investeer dus in een goed paar schoenen, deze worden door goede verzorging steeds mooier in gebruik en gaan jaren mee. Bij Zwartjes op de Utrechtsestraat hebben ze een ruime keus voor elk budget en zou elke schoenliefhebber moeten slagen!



Bedankt Theo, voor de tips! Veel oefenen dus, op schoenen van goede kwaliteit leer. En in beide winkels hebben we genoeg keuze topkwaliteit leren schoenen, bedankt voor de pitch! We zijn het helemaal eens.

We kijken vast uit naar een vervolg, heb jij het in je om Theo van zijn troon te stoten? Kijk in onze webshop dan naar de mooiste materialen om leer te verzorgen en doen glanzen.