Terug naar overzicht

Welke zoolconstructie?

Goodyear, Blake, Bologna: wat is nou de beste manier om een zool aan de schoen te bevestigen?

Deze vraag horen we vaak: welke zool-constructie is nu het beste? Herken je kwaliteit aan de maakwijze van de zool?
Het antwoord hierop is niet zo simpel als de vraag, zoals gewoonlijk. Het is afhankelijk van het gebruiksmoment, de stijl die u zoekt en persoonlijke voorkeuren.

Laten we de meest voorkomende manieren van een zool bevestigen aan het bovenwerk eens nader bekijken.

Ago – gelijmd

Deze maakwijze zien we het meest bij instappers en damesschoenen. En de reden om hiervoor te kiezen is dan ook meteen duidelijk: een gelijmde zool is licht en soepel, de constructie voegt weinig extra massa toe. Bij een elegante damespump passen natuurlijk geen dikke zoolranden.

Bij modellen waar deze aspecten niet zo belangrijk zijn kiezen wij altijd voor genaaide zolen, omdat die duurzamer zijn.

Blake / Blake Rapid

Dat een genaaide zool niet direct heel stug of dik hoeft te zijn bewijst de Blake-maakwijze. Deze maakwijze wordt over het algemeen gebruikt voor stijlvolle Italiaanse modellen, zoals de schoenen van Santoni.

Bij deze maakwijze is het bovenwerk direct aan de zool bevestigd, het wordt aan de binnenzool vastgenaaid, die weer aan de buitenzool wordt gestikt. Een Blake maakwijze kunt u herkennen door de stiksels langs de binnenzool.

In de schema’s hieronder is eerst de Blake constructie uitgewerkt. Weinig extra lagen, voor een slank en soepel effect.

Blake stitching maakwijze

Een iets zwaardere uitvoering is de Blake / Rapid constructie, waar een extra tussenzool wordt toegevoegd. Aan de buitenzijde van de zool is nu een stikrand zichtbaar, maar de Blake-steek rond de binnenzijde van de schoen blijft zichtbaar en/of voelbaar. Iets minder soepel, maar meer waterproof. Een mooie tussenvorm tussen Blake en Goodyear.

Bologna maakwijze

Dit is een maakwijze die niet zo heel bekend is, hij vereist dan ook veel handwerk en precisie. Magnanni past deze toe om een heel flexibele schoen te kunnen maken, die zich geheel naar de voet vormt: de Bologna maakwijze.

Ook wel Sacchetto, letterlijk ‘zakje’, genoemd. Bij deze maakwijze omvat de schoen de voet als een soepele handschoen. Dankzij de schuimvulling rondom heeft u een heerlijk zachte, flexibele en zeer comfortabele tred.

Bologna maakwijze Sacchetto

Opanca/Artesano zool


Dit is niet zozeer een aparte maakwijze, maar een opvallende manier waarop de zool langs de zijkant van de schoen omhoog gestikt is. Bij Magnanni noemen ze deze zoolconstructie Artesano, naar de artisan/ambachtelijke schoenmakers die deze maakwijze met de hand kunnen stikken.

Zie onze Opanca modellen

Mocassins

Bij een mocassin loopt het bovenleer helemaal onder de voet door, het wordt bovenop de schoen vast gestikt, de kenmerkende stikranden bovenop. Zonder loopzool heeft u nu een paar heerlijke mocassin pantoffels. Vaak wordt er bij mocassin loafers nog een loopzool op gelijmd of gestikt. Heerlijk soepel, maar natuurlijk niet erg geschikt voor slecht weer en ruige omstandigheden.

Zie al onze mocassins



Goodyear maakwijze


De Goodyear zoolconstructie is meer solide en heel duurzaam. Niet alleen omdat dit een meer robuuste bevestiging is, waarbij er geen directe verbinding meer is tussen buiten- en binnenzool, maar ook omdat deze zool in zijn geheel vervangen kan worden. Bij een goede schoenmaker of bijvoorbeeld een Crockett and Jones fabrieksreparatie, kan een Goodyear zool wel tot 4 keer vervangen worden. Zorgt u goed voor het bovenwerk, dan verlengt dit de levensduur van uw schoenen aanzienlijk.

Meer weten over (fabrieks)reparatie? Neem dan contact met ons op!

In het schema hieronder is het duidelijk dat deze maakwijze een meer massieve, robuustere zool oplevert. Visueel, dit beeld ziet u bij traditionele Britse schoenmerken, een wat zwaardere, meer klassieke schoen. Maar deze schoenen moet u ook echt even inlopen, de verschillende lagen zullen zich na een inloopperiode helemaal naar uw voet zetten. De opvulling van over het algemeen natuurlijke kurk zorgt voor een ademende en veerkrachtige laag, die nog meer bijdraagt aan het comfort.

Het moge duidelijk zijn dat de extra handelingen en materialen bij de meer ingewikkelde zoolconstructies over het algemeen een hoger prijskaartje kunnen opleveren. Daarentegen is de mogelijkheid tot verzolen zonder afbreuk aan het bovenwerk te doen een groot voordeel. De levensduur van een kwalitatief paar Goodyear-schoenen wordt hierdoor aanzienlijk verlengd.

Goodyear zool maakwijze


Zie de Goodyear modellen van bijvoorbeeld Crockett and Jones.

Op de onderstaande foto kunt u alles nog eens goed bekijken:
  • de buitenzool
  • de leren rand, ook wel 'welt', die de buitenzool aan de tussenzool bevestigt steekt links uit
  • de kurklaag als opvulling
  • in het gesneden vierkantje is de binnenzool zichtbaar
U ziet ook nog onderaan een stukje van de houten cambreur, die stevigheid geeft aan de schoen en de voetboog ondersteunt. Een cambreur kan ook van kunststof of metaal zijn. Er gaat meer schuil in uw paar schoenen dan u zo zou denken.


Zoolconstructie opengesneden Goodyear zool

Meer maakwijzen

Er zijn natuurlijk veel meer manieren om de zool aan de schoen te bevestigen. Denk hierbij aan de Noorse maakwijze, de storm welt en de Veldtschoen. Allen nog zwaarder dan de Goodyear en deze worden vanwege hun waterproof-kwaliteiten vooral op outdoor schoenen toegepast. Vaak in combinatie met een rubber profielzool.

De collectie van Heschung is hier een goed voorbeeld van, robuuste modellen, zeer geschikt voor een stijlvolle outdoor look of een mooi contrast met een meer stadse outfit. Dit Franse merk maakt geen gebruik van kurk als opvulling, maar van rubberlatex. Dit zorgt voor extra veerkracht en extreem veel loopcomfort.

Deze maakwijzen dienen niet alleen een praktisch doel, maar kunnen ook een meer klassieke schoen een robuuste, opvallende look geven. Het schoenmerk Harris maakt vaak gebruik van opvallende stikranden langs de zoolrand, waardoor een Italiaans gesneden schoen opeens een geheel eigen robuuste stijl krijgt.

Kortom: welke maakwijze is nu het beste?


Ik denk dat het duidelijk is geworden dat hier geen eenduidig antwoord op te geven is. Uw voorkeur, het gebruiksmoment en de gewenste look van de schoen bepalen welke constructie het beste is. U kunt er bij ons vanuit gaan dat we altijd voor de meest duurzame materialen en constructie zullen kiezen. Vraagt u gerust hiernaar als u een volgende keer in de winkel of webshop bent.

Wist u dat wij ook Goodyear-gemaakte schoenen voor dames in onze collectie hebben?
De damesmodellen van Crockett and Jones zijn een goed voorbeeld van topkwaliteit die we niet vaak in damescollecties vinden.