Categorieën
Uw filters
Terug

Wat is het verschil tussen een oxford en een derby?

Met een simpel weetje kunt u al snel meepraten over de meest populaire veterschoen-modellen.

De oxford

Oxford veterschoen - Zwartjes van 1883
Veterschoen met gesloten front

Dit is de meest zakelijke en strak vormgegeven van de twee. Hierbij lopen de veters in v-vorm door de schoen. De onderkant van de vetersluiting is gesloten, soms wordt dit model ook wel ‘closed front’, ofwel gesloten front, schoen genoemd. In de VS wordt dit model ook wel Balmoral genoemd, in Frankrijk Richelieu.

Waar moet u op letten bij een oxford veterschoen?

Omdat de vetersluiting vast zit aan het bovenwerk van de schoen, heeft u net wat minder speling. De veters horen netjes in een v-vorm te sluiten, als ze bij het passen al tegen elkaar aan sluiten is de maat niet juist voor u.

Oxford veterschoenen ogen slanker, strakker dan de derby. Het meest traditionele model, met een neuskap, is onze eerste keuze als zakelijke herenschoen. Maar er zijn tegenwoordig ook meer casual modellen, in bijvoorbeeld suède of met brogue decoratie.

Bekijk onze volledige collectie oxford veterschoenen en zie hoe veelzijdig de modellen kunnen zijn, van strikt zakelijk tot heel aparte, modieuze modellen.


De derby

Derby veterschoen - Loake Veterschoen met open front

De derby veterschoen heeft een meer casual uitstraling. De vetersluiting is open, niet vastgenaaid aan de onderzijde. De stukken leer waar de veters doorheen gaan worden door de veters aan elkaar verbonden, waartussen meestal wat ruimte overblijft. Dit zorgt voor iets meer volume op de wreef.

De derby wordt in de VS ook blucher genoemd, ondanks dat deze laatste eigenlijk een subtype van de derby is, waar de vetersluiting als losse stukken op de schoen genaaid is.

Waar moet u op letten bij een derby veterschoen?

De derby vetersluiting geeft de schoen een wat robuuster uiterlijk, waardoor hij iets minder zakelijk oogt dan de oxford.
Tegenwoordig zijn de grenzen zo vervaagd dat dit model ook prima in een zakelijke omgeving gedragen kan worden, zeker in zwart of donkerbruin leer. Maar als u op zeker wilt spelen, dan is een oxford een veiliger keuze in een traditionele zakelijke omgeving. 

In onze collectie derby veterschoenen is het al snel duidelijk dat dit model van zakelijk tot zeer casual varieert. Met een dikke profielzool is dit een perfect smart casual model voor onder een jeans. Maar het zwart leren model hierboven misstaat niet in de directiekamer. Een veelzijdig model dus.

Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, hebben we het ook nog even schematisch uitgetekend:   • Al 135 jaar topkwaliteit
  • Grootste collectie zakelijke schoenen
  • Persoonlijke service online

Om u de beste gebruikerservaring te bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u akkoord bent. Bekijk ons cookiebeleid.