Terug naar overzicht

Witte schoenen onderhouden

Houd lichtgekleurde, witte schoenen en zolen mooi, met onze tips & tricks.

Witte, beige en lichtgekleurde schoenen - super trendy. Witte zolen en zoolranden waar je ook kijkt. En nu ook het hele jaar door. Hoe maakt u witte schoenen schoon en hoe houdt u ze mooi wit?


Voorkomen

Witte, beige en lichtgekleurde schoenen zijn niet weg te denken, ze stralen gelijk een lekker fris beeld uit. Dit jaar kunt u er bijna niet onderuit. Maar dan wel liefst vlekkeloos!

Voor we in oplossingen gaan duiken voor vlekken en verkleuringen, de belangrijkste tip voor het voorkomen van problemen: spray de schoenen gelijk goed in! Wij doen dat alvast in onze winkel en zelfs bij de schoenen die we in de webshop verkopen, zodat dat meteen goed geregeld is.

Deze spray voorkomt dat vlekken gelijk diep in het leer, suède of canvas trekken. Daarnaast werkt de spray waterafstotend, wat ook prettig is bij een onverwachte regenbui.

Herhaal dit – afhankelijk van hoe vaak de schoenen gedragen worden – zo ongeveer elke maand, voor een veel langere levensduur. Eerder herhalen als de schoenen nat zijn geworden of als ze zijn gepoetst of geborsteld.

Toch een vlek

Maar als u nou te laat bent en het is toch misgegaan, dan is er gelukkig nog veel mogelijk. Er is wel haast bij geboden, want hoe verder de vlek in de schoen trekt, hoe lastiger we hem weer kunnen verwijderen. Hard boenen raden we hierbij niet aan, daarmee werkt u juist de vlek er verder in. Deppen met een schone doek of tissue is een perfecte eerste actie.

Voor alle reddingsacties geldt, probeer bij twijfel eerst op een minder zichtbaar deel van de schoen of het wel het gewenste effect heeft!

Witte suède en nubuck schoenen
Witte leren schoenen
Witte canvas en stoffen schoenen
Witte zolen
Witte veters

Witte suède en nubuck schoenen

In niet beschermde suède schoenen trekken vlekken snel diep in het materiaal. De buitenste leerlaag die voor glad leer gebruikt wordt is meer gesloten en kan veel meer hebben. Suède wordt gemaakt van de onderliggende laag, prachtig om te zien, heerlijk soepel om te dragen, maar helaas een stuk kwetsbaarder. Toch valt er gelukkig nog veel te redden, zelfs bij wit en lichtgekleurd suède en nubuck leer.

Nubuck leer komt net als glad leer van de buitenste leerlaag, maar is opgeschuurd voor een dof effect, waardoor het materiaal toch wat poreuzer is geworden. De behandeling van nubuck en suède komt vrijwel overeen, waarbij nubuck leer harder geborsteld mag worden dan suède, omdat het minder kwetsbaar is.


Waterkringen

Is de schoen nat geworden en heeft deze lelijke vochtkringen gekregen? In dat geval kunt u de schoen in zijn geheel vochtig maken met een borstel en schoon water. Dep overtollig vocht gelijk weer weg. Laat de schoen dan, liefst op een goede schoenspanner, of gevuld met papierproppen zonder (druk)inkt, weer rustig – zeker een hele nacht - opdrogen. Als laatste stap kunt u daarna de haartjes van het suède weer zachtjes los borstelen met een rubberborstel.

Zoutkringen kunnen ook op deze manier worden opgelost. Daarbij helpt dan het gebruik van een beetje witte wijnazijn op de kring nog extra.


Moddervlekken

Deze vlekken zien er gelukkig erger uit dan ze meestal zijn. Rustig laten opdrogen en dan de meeste modder zachtjes weg borstelen met een gewone borstel. Vervolgens met een suèdeborstel voorzichtig de laatste stukjes uit de vleug borstelen.

Vetvlekken en andere (onbekende) lastige vlekken Dit soort vlekken zijn helaas heel moeilijk te verwijderen uit suède. Vandaar dat het voorkomen ook zo’n belangrijke eerste stap is. Maar laat nog niet alle hoop vervliegen! Met een suèdeborsteltje met messing haren kunt u als eerste het suède een beetje opruwen, zodat de vlek meer open ligt, dan is opdeppen met warm water vaak een goede optie. Niet wrijven! Ook hierbij kunt u witte wijnazijn gebruiken, veel vlekken lossen hierin beter op.



Kleine droge vlekken en beschadigingen

Ondanks goed opletten en beschermen, zal het vrijwel nooit lukken om witte suède schoenen helemaal als nieuw te houden. Bij een klein vlekje of beschadiging van ergens langs gaan is het mogelijk om het suède weer te herstellen met een schoon wit gummetje, of een speciaal stukje natuurrubber. Iets meer schuuractie geeft een zilverzandblokje, voor de wat steviger en gladdere suèdesoorten, met voorzichtig vegen is zo heel veel te redden.

Naborstelen met een speciaal suède borsteltje met messing haren of een crèpe suèdeborstel, zodat de vleug weer mooi terug komt en de schade is meestal niet meer te zien. 

Suède pakket
In ons onderhoudsassortiment vindt u alle benodigdheden


Beschermende spray

Witte leren schoenen

Gelukkig zijn witte en lichtgekleurde leren schoenen makkelijker wit te houden; door ze goed vooraf te behandelen met een verzorgende spray voorkomt u de meeste problemen. 


Voor kleine plekjes is een beetje (whitening) tandpasta een handig eerste hulpmiddel, met een doekje voorzichtig wrijven en u poetst het meeste weg. 


Witte canvas en stoffen schoenen

Bij canvas en textiel vergeten mensen helaas vaak de spray, ook in dit geval zorgt deze ervoor dat vlekken niet gelijk in de stof trekken. Voorkomen blijft toch de belangrijkste stap.

Voor sneakers en instappers van verschillende textiel materialen wordt vaak de tip gegeven om ze maar in de wasmachine te stoppen of met bleek te behandelen. Beide opties kunnen uw schoenen voorgoed verknallen, dus we raden dat zeker niet aan.

Erg vervuild canvas en textiel kunt u wel met een mengsel van soda (twee delen) en witte azijn (drie delen) inborstelen en dan met koud water afspoelen. Let wel op dat eventuele kleuren kunnen gaan uitlopen. Dan de schoen weer rustig laten drogen, zonder warmte.


Witte zolen en zoolrandenCollonil midsole cleaner

Naast viezigheid en vlekken oplopen, kunnen witte rubberzolen geel verkleuren. Zonlicht is dan vaak de boosdoener, dus in het donker opslaan scheelt al.

Vervelende vlekken op een witte zool zijn met een borsteltje met water en milde zeep meestal wel te verwijderen. Ook (whitening) tandpasta kan hier uitkomst bieden.

Of speel het helemaal op zeker en gebruik de speciaal ontwikkelde Midsole Cleaner, voor langdurig witte zolen en zoolranden.



Witte veters

Schoenen weer keurig schoon, maar de veters nog groezelig? Veters van textiel kunnen gewoon in de wasmachine of met de hand gewassen worden.

Maar een nieuw, fris paar veters hoeft niet veel te kosten en haalt zeker de schoenen weer helemaal op.


Eerste hulp bij schoenonderhoud

Twijfel over welk middel het beste is, bang om het erger te maken? We adviseren u graag in de winkel bij het onderhoud van schoenen. Stap gerust binnen. We hebben zelfs een strippenkaart voor schoenonderhoud, dan nemen we het helemaal uit handen.