Terug naar overzicht

Wat is shell cordovan leer?

Wat maakt dit leer zo exclusief, kostbaar en duurzaam?

De naam Cordovan komt van de stad Córdoba in Spanje, waar het natuurlijke, plantaardige looiproces zijn oorsprong vindt. De toevoeging Shell is afgeleid van de twee Engelse woorden shell layer, wat toplaag betekent.

Cordovan leer is schaars en exclusief, om verschillende redenen. Ten eerste omdat het leer komt van paarden, die niet speciaal voor de huid gehouden worden. En dan ook nog eens van een heel specifiek stuk, de krop. De Britten noemen dit deel netjes: het laatste dat over de hindernis gaat. De tussenlaag van deze huid bestaat uit zeer compacte vezels en is daardoor zeer duurzaam. Kort gezegd, er is per paard genoeg leer-oppervlak voor één paar schoenen.

De tweede reden van schaarste ligt erin dat deze leersoort een lang en lastig looi- en kleurproces ondergaat. De compacte tussenlaag vereist een langdurig en arbeidsintensief looiproces, met natuurlijke middelen. Er zijn maar weinig looierijen die zich daaraan wagen, met als meest beroemde het familiebedrijf Horween uit Chicago.


Tenslotte is de hernieuwde populariteit van cordovan-leer een reden voor schaarste. Het is geen materiaal voor iedereen, maar de liefhebbers zweren erbij. De duurzaamheid, kleurdiepte en gladde afwerking zijn dan ook uniek.

meer weten over leer? Lees: Leer de basis!

We hebben op dit moment een aantal modellen met deze bijzondere leersoort in onze collectie:


Het gepatineerde cordovan-leer is over het algemeen donker bordeaux of zwart van kleur. Door de aanwezige vetsubstantie worden tijdens het dragen van deze schoenen met name de huidplooien op de buiging zichtbaar.



Het is een misvatting te denken dat deze leersoort slechts onderhoud behoeft door het zo nu en dan op te wrijven met een zachte doek. Ook Shell Cordovan is onderhevig aan uitdroging en heeft, net zoals alle andere leersoorten, regelmatig voeding en bescherming nodig. Voor het onderhoud van deze specifieke leersoort geldt hetzelfde stappenplan als voor het onderhoud van glad leer

Het enige verschil kan zijn dat u bij cordovan leer minder wax gebruikt, omdat er van nature al meer vet in dit leer zit. Een dikke waxlaag zou dan juist vuil aantrekken en bij plooien vormen. We zien overigens altijd al eerder teveel product op de schoenen, dan te weinig.

Heeft u de schoenen een tijdje niet gedragen en is er een witte waas op gekomen? Geen enkel probleem, dit is het vet dat naar buiten komt. U kunt dit gewoon met een doek wegpoetsen.

Het stappenplan voor glad leer vindt u in de Zwartjes van 1883 schoenonderhoudsbrochure. U heeft de mogelijkheid om bij uw (online) aankoop kosteloos een exemplaar van de schoenonderhoudsbrochure te ontvangen. Of schrijf u in voor onze nieuwsbrief, voor een exclusieve link naar de online versie.