Terug naar overzicht

Schoenzolen - leer, rubber of kunststof? Wat en waarom.

Welke technieken en materialen worden gebruikt bij zolen van kwaliteitschoenen?

Eerst val je voor het ontwerp van een schoen. De leersoort van het bovenwerk, het model, de afwerking, misschien werp je een blik op de voering. Maar de schoenzool is zeker zo bepalend voor de look, en nog meer voor de feel.
 
Bij kwaliteitsschoenen gaat er nogal wat schuil binnen de zool van een schoen. Veel keuzen zijn afhankelijk van het type schoen, onze leveranciers nemen geen shortcuts voor wat betreft kwaliteit.

Maken van een kwaliteitsschoen


De binnenzool

Van bovenaf gezien komt eerst de binnenzool. Die staat in direct contact met de voet (of sok) en bij een goede schoen is die dan ook meestal van soepel leer gemaakt. Soms, vaak in sportievere modellen of lichtgewicht zomermodellen, kiest de fabrikant voor textiel. Maar altijd een materiaal dat ademt en de vochtregulatie binnen de schoen goed regelt.
 
Soms is de binnenzool uitneembaar, meestal bij comfortschoenen en sportieve modellen. Op onze site is in het linkermenu de optie Voetbed: Uitneembaar/Vast opgenomen. Zo’n uitneembaar voetbed geeft op strategische plekken extra steun, bij het uitnemen ziet u de anatomische vorm. Kies bij voorkeur voor een uitneembaar voetbed als u eigen (op maat gemaakte) inlegzolen wilt gebruiken, zodat deze op een vlakke ondergrond rusten en uw voet voldoende ruimte houdt.

Middenin de zool

Het tussengedeelte van de schoen blijft normaliter buiten zicht. Maar voor het comfort van uw voeten kan er veel techniek ingebouwd zijn. Bij een Goodyear zoolconstructie bijvoorbeeld is de tussenlaag meestal van kurk gemaakt, voor flexibele demping.
 
 Meer weten over de verschillende zoolconstructies

In sommige modellen wordt een stevig stuk metaal, leer, hout of kunststof geplaatst onder de voetboog. Deze cambreur ondersteunt de voetboog en leidt de voetafwikkeling. Dit voorkomt tevens dat de schoen op een verkeerde plaats buigt.
 

Schoenen met rubberzool

De buitenzool

Onderop de schoen zien we het loopvlak van de schoen. Al naar gelang het model en de voorkeuren van de drager, kan dat van verschillende materialen (en combinaties) gemaakt zijn.
 
1. Leren zool
Veel klassieke, formele schoenen hebben een leren zool. Soms zijn er rubber loopvlakken aangebracht of een inzet op de hak. Bij leren zolen van goede kwaliteit is het goed gesteld met de duurzaamheid. Kiest u voor een Goodyear zoolconstructie, dan kan de zool ook in zijn geheel meerdere keren vervangen worden. Een belangrijk voordeel van een leren zool is de natuurlijke bijdrage aan een fijn voetklimaat. Het leer ademt, neemt vocht op en reguleert de temperatuur. Bovendien helpt het elektrostatische schokken voorkomen.

2. Rubber zool
Een rubberzool hoeft niet direct een casual uitstraling te geven. Een mooi voorbeeld is de City Sole van Crockett and Jones, van bovenaf zou je zweren dat het een leren zool betrof. En vaak beperkt de schoenfabrikant het rubber tot de loopvlakken. Veel modellen met rubberzool van Santoni en Magnanni combineren op die manier de looks van een leren zool met de praktische kanten van een rubber loopvlak.

Bij meer casual, outdoor modellen, is een rubberzool van bijvoorbeeld Vibram of Dainite een topkwaliteit optie. Duurzaam en anti-slip. Soms vormt de rubberzool een stijlkenmerk op zich, met een ruig profiel of een bijzondere vorm. Rubber laat zich natuurlijk in allerlei vormen gieten, bij de schoenen van Arche en Loints of Holland bepaalt het een groot deel van het schoenontwerp.

Belangrijk om te weten bij rubberzolen: ze zijn gemaakt om te dragen. Door ze lang te bewaren kunnen ze juist uitdrogen. Een witte waas op het rubber kan geen kwaad, dat kunt u zo wegvegen. Maar de knedende beweging van het dragen zorgt ervoor dat het rubber soepel blijft.

3. Kunststof zool
Dan hebben we nog een scala aan kunststof opties.

Bijvoorbeeld de PU (polyurethaan) schoenzolen bij damesschoenen. Als een dunne, maar toch stevige, zool nodig is, zoals bij een paar hoge hakken, is dit een slimme keuze. Deze of andere elastomeren zijn elastisch, nemen goed hun oorspronkelijke vorm aan na belasting en zijn slijtvast. Veel mensen hebben ook de voorkeur voor een meer antislip oppervlak, bij een hak en een klein loopvlak, kan een leren zool makkelijker uitglijden.

Bij sportieve modellen met een dikke zool is EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) een optie om het gewicht laag te houden.

Hoewel de meeste van onze schoenzolen gemaakt zijn van natuurlijke materialen leer of rubber, kan kunststof toch de voorkeur genieten in sommige gevallen. Het zijn vaak de meer modische schoenen, een klein onderdeel binnen onze vooral klassieke collectie.