Terug naar overzicht

Hoe draag je instappers?

Instappers, ook wel loafers, zijn hot dit seizoen! Lees meer over de verschillende soorten en stijlen.

Deze zomer zijn ze nóg hotter dan andere jaren, de instappers ofwel loafers. Het gemak van snel en blootsvoets in een schoen schieten speelt natuurlijk mee, het zijn de ultieme mooi-weer schoenen. Maar er zijn ook modellen die onder een meer casual gedragen kostuum, of bij de damesmodellen, die onder een nette rok, ook in een meer zakelijke omgeving prima passen.Dit verklaart de aandacht voor de vele verschijningsvormen van dit model, die je deze zomer zeker niet kunt missen. 

Bekijk alle instappers in onze collectie.

Mocassins

Het meest voorkomende model instapper is de klassieke mocassin (in het Engels als moccasin gespeld). Dit model is meer gebaseerd op de constructie van het type schoen en kan ook uitgevoerd worden als bijvoorbeeld een Penny Loafer of bootschoen.

Oorspronkelijk ontwikkeld bij Indianenstammen door een soepele lap leer om de voet te binden, vastgestikt langs de bovenrand, meestal rond een extra stuk leer op de neus. Deze maakwijze heeft zijn bestaansrecht bewezen door een zeer comfortabele, flexibele schoen op te leveren.

In een vergelijkbare ontwikkeling werden in Noorwegen mocassin modellen ontwikkeld door de lokale vissers, die werden al snel Norwegian Moccasins genoemd en geïmporteerd naar de VS. Opgepikt door G.H. Bass in 1934, die ze als Weejuns op de markt bracht. In de loop van de tijd zijn er elementen aan toegevoegd, zoals een rubber loopzool en een bandje over de neus met een diamantvormige uitsnede. Waarbij het Penny Loafer model zijn intrede deed. 

  Neem een kijkje in onze collectie mocassins.

Penny Loafers

Dankzij de meer casual gerichte Amerikaanse mode, bereikte de Penny Loafer daar een enorme populariteit. De diamantvormige uitsnede op het wreefbandje bleek perfect om penny’s, praktisch als telefoonmuntje, in te steken. De populariteit onder studenten, bracht dit model uiteindelijk ook het kantoor binnen, als smart casual optie.

De Penny Loafer staat vooral bekend als ‘preppy’, een beetje studentikoos, klassiek. Maar ze werden vertaald naar klassiek cool door James Dean, die ze net als een wit t-shirt en jeans tot ware stijliconen voor een nieuwe generatie heeft verheven. Gevolgd door Michael Jackson, die de Penny Loafer, vooral in zwart en zwart-wit lakleer, in ons geheugen grifte tijdens de moonwalk. 

  Neem een kijkje in onze collectie penny loafers.

Tassel Loafers

De tassel loafer, klassieke kwastjes-schoenen, zijn instappers die opvallen door – meestal twee – kwastjes bovenop de wreef. Een puur decoratief accent, dat zijn oorsprong vindt in de kwastjes aan het eind van de veters. De kwastjes geven de loafer een klassieke ‘preppy’ look, nog meer dan de Penny Loafer werd dit model door afgestudeerden en advocaten gedragen.

Hoewel deze kwastjes natuurlijk op elke instapper geplaatst kunnen worden, blijven ze vaak voorbehouden aan de meer luxe modellen. Instappers die je ook in een meer zakelijke omgeving zou kunnen dragen. 

  Neem een kijkje in onze collectie tassel loafers.


Bootschoenen

Deze instappers vind je uiteraard aan de meer casual zijde van het spectrum. Oorspronkelijk ontworpen om op een boot te dragen, met anti-slip en niet afgevende rubber zolen, waterafstotend leer en de herkenbare veter die zorgt voor extra aansluiting langs de zij- en achterkant. Meestal in een mocassin ontwerp, comfortabel en stijlvol.

Bootschoenen zijn tegenwoordig overal in het straatbeeld te vinden, maar worden meestal toch sokloos en casual gedragen. Ideale zomerschoenen, perfect voor aan het water.
  Neem een kijkje in onze collectie bootschoenen.


Driving Shoes

Een bijzondere variant op de mocassin is de zogenaamde Driving Shoe. In het Nederlands ook wel bekend als auto mocassin. Goed herkenbaar aan het mocassin ontwerp waar niet alleen de zool van rubber noppen of stukken is voorzien, maar ook op de hiel rubber noppen of stukken zijn aangebracht. Dit beschermt de veelal suède hiel van de schoen, waar deze over de auto-mat schuift bij het bedienen van de pedalen.

Dit opvallende design kenmerk, in combinatie met een zeer soepele uitvoering, valt te verklaren vanuit de oorsprong van dit ontwerp. Ze zijn ontwikkeld in de jaren ’60 voor heren die extra grip zochten bij het besturen van hun prachtige Italiaanse bolides. Deze flamboyante dragers kregen natuurlijk navolging van diegenen die zich wel de schoenen, maar niet de Ferrari konden veroorloven. Al snel stond het model vooral voor de ultieme Italiaanse zomerschoen, onder een zomers kostuum van Italiaanse snit of meer casual outfit. 

  Neem een kijkje in onze collectie driving shoes.

Ballerina’s

Hoewel de meeste bovenstaande modellen ook in dames-uitvoeringen beschikbaar zijn, zijn ballerina’s de ultieme damesinstappers. Ook wel flatjes genoemd, zijn dit modellen met bijna geen of helemaal geen hak, meestal een ronde neus en een elastische rand langs de bovenzijde, om uitslippen te voorkomen.

Vaak vormgegeven in zeer soepel leer, zijn dit perfecte zomerschoentjes om zonder sok te dragen. Ondanks dat er geen hak onder zit, heeft dit model een vrouwelijke look. Dankzij de associatie met de balletschoentjes, staan deze modellen ook heel leuk onder een wijde rok. Hoewel de ballerina geen decoratie behoeft, zien we vaak een klein vetertje voorop de wreef (waarmee de schoen soms ook echt aangetrokken kan worden, voor een nog betere pasvorm).

Vaak populair na perioden van modieuze hakken, ideaal als lichtgewicht extra paar in de tas of auto als de hakken echt uit moeten. Maar ook als model op zich natuurlijk een zeer modieuze en vrouwelijke optie.

  Neem een kijkje in onze collectie ballerina's.