Terug naar overzicht

Het waarom van schoenspanners

De redenen dat schoenspanners eigenlijk onmisbaar zijn, met handige gebruikstips.

We krijgen regelmatig de vraag of schoenspanners nou écht verschil maken. Na de aankoop van een toch best prijzig paar kwaliteitsschoenen is het misschien ook even slikken. En als u - volgens het gangbare advies - de schoenen regelmatig afwisselt en netjes bewaart, dan is dat toch ook prima?


Natuurlijk is afwisselen en na het dragen minstens een dag laten drogen altijd aan te bevelen. Uw voeten verliezen - afhankelijk van de draagomstandigheden en uw fysiek - een aanzienlijke hoeveelheid vocht. U moet er niet aan denken dat het leer hierdoor vervelend gaat geuren of in het ergste geval zelfs schimmelen. Maar schoenspanners gaan net een stapje verder.

De plooien die bij het normaal dragen ontstaan, vooral bij de buiging van de voorvoet, zullen na het uittrekken niet of maar gedeeltelijk wegtrekken. Door het dragen gaat ook de neus van de schoen wat omhoog staan. Leer is een soepel, natuurlijk materiaal, dat zich vormt naar uw voet. Als u de schoenen, nog warm van het dragen, op een goed passende schoenspanner zet, dan nemen zij de vorm van de spanner aan. Die als het goed is de vorm van de oorspronkelijke leest weer benadert.

Ongelakt cederhout: bijzondere eigenschappen

Bij een ongelakte houten spanner, bij voorkeur van cederhout, neemt de spanner dan ook zelf vocht op. Zodat het leer op een natuurlijke manier droogt. Waarbij cederhout nog eens de unieke prettige bijkomstigheid heeft dat het bacteriedodend werkt. 

Heeft u meer schoenen dan spanners, dan is het ook heel goed mogelijk de spanners af te wisselen. Na minstens 24 uur drogen en opspannen, kunt u de spanner eruit halen en weer voor een ander paar gebruiken. Zo heeft u maximaal profijt van de spanners, maar moet er wel even bij nadenken.



Bewaart u de schoenen voor langere tijd, zoals schoenen die u alleen bij gelegenheden uit de kast trekt, dan heeft u kans dat het leer verder indroogt tijdens het bewaren. Zonder spanner zou de schoen dan zelfs kunnen krimpen, in dit geval is het dus raadzaam een spanner in de schoenen te laten zitten.

De keuze voor de juiste schoenspanner wordt natuurlijk bepaald door het soort schoenen dat u wilt ‘spannen’. De ideale schoenspanner vult de schoen zowel aan de voorkant als aan de achterkant goed op, spant in de breedte en is vervaardigd uit cederhout. We hebben ook handige spanners voor pumps, die zorgen dat de neus mooi in vorm blijft. En een aparte categorie zijn natuurlijk de laarzenspanners, die niet alleen ontsierende vouwen voorkomen als de laarzen omklappen in de kast, maar natuurlijk ook het opruimen en meenemen van laarzen vergemakkelijken.

Bekijk hier ons complete aanbod aan schoenspanners. En geniet langer van uw kostbare schoenen!