Categorieën
Uw filters
Terug

Wat is een brogue?

De leren veterschoen met perforaties vindt zijn oorsprong eind zestiende eeuw in Ierland. Hoe een outdoor schoen zijn weg vond naar de meest traditionele bankierskringen, en weer naar smart casual onder een jeans.

Brogues
De decoratieve perforaties waar we een brogue aan herkennen werden oorspronkelijk aan schoenen toegevoegd vanwege een heel praktische reden: om bij wandelingen door drassige velden de waterafvoer te regelen. De naam brogue is letterlijk afkomstig van het Gaelic: bróg, wat schoen betekent. Een praktische, no-nonsense outdoorschoen.

Een aantal decennia later werden de perforaties met leer gevoerd, waarmee ze hun praktische nut kwijtraakten. En hiermee werden ze niet meer alleen in de Britse en Ierse Hooglanden, maar ook steeds meer in de stad en in het zakenleven gedragen. De brogue ontwikkelde zich van outdoormodel tot een klassieke, zelfs formele zakenschoen.

En de cirkel is rond, nu steeds meer mensen de smart-casual trend oppakken en een mooie jeans met een stoer stel brogues dragen. Voeg een rubber (profiel)zool toe en de brogue is weer heel geschikt voor een boswandeling!

Van de brogue bestaan drie verschillende basisuitvoeringen: de quarter, semi/half en full broque, ook wel wingtip genoemd.

Quarter brogue

Een quarter-brogue heeft de minste perforaties. Het medaillon van perforaties op de neus kan zijn weggelaten, maar ook de rijen van perforaties op andere plaatsen van de schoen zijn veelal weggelaten door de ontwerper. Een ontwerper kan bij dit type brogue zijn fantasie helemaal laten gaan, door veelgebruikte stiknaden te imiteren met een brogue patroon. Of op een willekeurige plek een sierrand met brogue perforaties te plaatsen. Het meest voorkomend bij een quarter brogue is een decoratie op of langs de neuskap.

Semi of half brogue

Een semibrogue wordt gekenmerkt door een rechte rij perforaties op de neus, langs de neuskap, precies voor het buigpunt van de schoen. Ook langs de stiknaden, waar de verschillende onderdelen van het bovenmateriaal aan elkaar zijn gezet, is het leer voorzien van rijen perforaties. Ditzelfde geldt voor de hielkap van de schoen.

Full brogue of wingtip brogue

De full-brogue heeft aanvullend op de semi brogue decoraties nog een w-vormig medaillon als decoratie op de neus. Van bovenaf gezien is het aanzicht van deze w-vorm ook vergelijkbaar met de twee uitslaande vleugels van een vogel. Vandaar dat de full-brogue in de Verenigde Staten ook wel wingtip brogue wordt genoemd.

Als de beide 'vleugels' doorgetrokken worden en samenkomen bij de naad achterop de schoen, dan hebben we te maken met een zogenaamde longwing brogue. Hierbij vervalt de hielkap. Dit model wordt vaak in een derby vetersluiting gemaakt en is een meer casual model. 


Verschillende types van de brogue

Leuk om te weten dat elke schoenfabriek zijn eigen handtekening in brogue perforaties legt, de patronen en zeker de "peperbus" op de neus worden zo heel herkenbaar.

Een speciaal soort brogue is de zogenaamde spectator. Kenmerkend voor dit type, zijn de twee verschillende kleuren of afwijkende materiaalsoorten die in het model zijn verwerkt. Lees meer over de spectator in dit artikel

Bij Zwartjes van 1883 hebben wij een uitgebreid aanbod van verschillende soorten dames- en/of herenbrogues. Van modellen met een zakelijk klassieke uitstraling tot modieuze gedurfde uitvoeringen.

  • Ruim 135 jaar topkwaliteit
  • Grootste collectie zakelijke schoenen
  • Persoonlijke service online

Om u de beste gebruikerservaring te bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u akkoord bent. Bekijk ons cookiebeleid.