Terug naar overzicht

Moet een riem bij de schoenen passen?

Hoe match je het beste een riem bij schoenen? Casual of zakelijk?

Bruine riem bij bruine schoenen, zwart bij zwart? In hoeverre moet een riem een match bij de schoenen zijn? En geldt dat voor casual net als bij zakelijk?

“Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken”, een rake quote van Wim Triesthof.

En die eerste indruk wordt bewust, maar voor een heel groot deel onbewust, bepaald door details. Een mooie harmonie tussen riem en schoenen draagt daar zeker aan bij.

Zwart-zwart

De makkelijkste en meest behoudende optie is zwart op zwart: een zwart kostuum, zwarte schoenen en riem. Veilig en met een patroon of subtiel kleurtje in de stropdas niet eens per definitie saai. Voor een traditionele kantooromgeving, feestelijke of plechtige gelegenheid een heel neutrale keuze. De meeste Nederlanders willen meer individualiteit uitstralen, maar hier sla je in elk geval de plank niet mee mis.



Bekijk onze zwart leren riemen

Bruin-zwart/grijs

U kunt dan ook kiezen voor een stijlvolle tussenoptie, waarbij een paar (rood)bruine schoenen perfect matcht met een (rood)bruine riem. Met een zwart of donkergrijs kostuum gecombineerd trekt u automatisch de aandacht naar de schoenen, zonder dat ze om aandacht roepen. Zou u hierbij een contrast tussen schoenen en riem aanbrengen, dan roept dat een dissonantie op. Omdat wij zoveel verschillende riemen hebben, is het meestal voor ons een peulenschil om bruintinten te matchen, of het nou cognac-, caramel-, donker-, of lichtbruin is!

Een kostuum in donkerblauw of bruin, vraagt juist om rust in de leersoort die daarbij komt. Individuele stijl komt dan voort uit afwerking, harmoniërende details, wellicht een motief in een stropdas die de kleur van riem en schoenen weer echoot. En niet uit storende details die allemaal om aandacht roepen.

Bekijk onze bruine riemen


Andere kleuren

Zeker bij de keuze voor meer in het oog springende kleuren, blauw leer of taupe suède, is een mooie match met de riem belangrijk. Dat maakt het verschil tussen rommelig en tot in de puntjes verzorgd. Zeker omdat hierbij passende riemen vaak moeilijk te vinden zijn en daar oog voor detail uit spreekt. En dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Bekijk onze riemen in alle kleuren

Perfect match?

Nou is het soms toch moeilijk bij een bepaalde cognac-tint die niet meer wordt verkocht of een exacte bordeaux-kleur schoenen de juiste riem te vinden. Soms zult u ook één riem willen gebruiken voor twee paar schoenen die net een tikje andere kleur hebben. Dan is het fijn om te bedenken dat er altijd zo ongeveer een meter tussen riem en schoenen zit. Waar we bij het uitzoeken van de juiste kleur de riem naast de schoenen leggen, valt het in de praktijk dus nog wel mee.

Toch is het zo dat wij zoveel tinten hebben in onze riemencollectie, dat de perfect match eerder regel is dan uitzondering. Neem gerust uw schoenen mee naar onze winkel als u een bijpassende riem zoekt. Vertrouwen op geheugen is niet de meest betrouwbare methode!

Bestelt u online? Weest u dan gerust erop dat wij zelf de beste match zoeken bij de schoenen. Omdat de meeste van onze schoenen en riemen met de hand gekleurd worden, kunnen daar kleine afwijkingen in zitten. We gaan voor de beste match. Komt uw keuze niet goed overeen? Dan nemen we even contact op.

Overigens maken we graag uw riem op maat, maar als bij thuiskomst de match met uw eerder gekochte schoenen dan niet werkt, is ruilen geen optie meer. Dus ‘better safe than sorry’: laat dan of de riem op de originele lengte, of laat hem later (door ons) innemen.

Afwerking van de riem

Een riem is natuurlijk méér dan een leersoort, riemen zelf kunnen formeel tot heel casual zijn. Daar zijn geen strikte regels voor, maar in het algemeen is een smallere leren riem, van zo’n 3,5 cm breedte, met een niet te grote, simpele metalen gesp, het meest gekleed.

Bredere riemen, grote gespen, gevlochten leer of andere materialen zijn gelijk een stuk meer casual. Ook dat moet dus passen bij de gelegenheid en de schoenen.

Meer leer

Een echte heer legt de lat nog hoger en voert de leerkeuze door in bijvoorbeeld een horlogeband of leren tas. Een perfecte match is daar misschien te hoog gegrepen, maar als de leerkleur overeenkomt is dat natuurlijk al een mooi streven. Overigens toont ook consistentie in de keuze van metaalsoort (goud- of zilverkleurig) oog voor detail.

Casual

Bij een casual outfit lijkt de lat een stuk lager te liggen. Alles mag en kan natuurlijk. Maar ook daar is het veilig spelen en gaan voor een match in kleur niet saai, maar verzorgd.

Hier is een strategische keuze voor disharmonie wel weer super-chic, als u de regels kent en bewust ietsje verder oprekt.
Bij een smart casual look kunt u dus wél spelen met een tint verschil of een andere leersoort. Dat laatste, zoals roodbruin grainleer boots met een gladde roodbruine riem, of suède en leer in dezelfde kleur, kan zeker werken. Gelikt, maar niet alsof u te hard uw best doet.

En natuurlijk, niemand verwacht een bijpassende riem bij uw sandalen of bij uw jeans als u leren sneakers draagt in het weekend. Maar... als u wilt, dan hebben we ook daar de perfect match!