Terug naar overzicht

Wat is lakleer?

Lakleer, feestelijk en verrassend duurzaam... bij het juiste onderhoud!

Met het trouwseizoen in aantocht, maar ook rond de feestdagen en eigenlijk het hele jaar door, zijn lakschoenen bij uitstek elegante blikvangers met een feestelijke uitstraling.

Het hoge glamour-gehalte wordt nog eens versterkt door de huidige trend, want lakleer is hot op het moment. In onze collectie vindt u een uniek groot aanbod zwarte lakleren herenschoenen, de ultieme klassieke galaschoen en daarmee ook trouwschoen.
Voor de dames is de keuze nog veel groter, naast klassieke pumps in lakleer, vindt u binnen onze collectie ook instappers en boots om in te ‘shinen’.


Wat is lakleer?

Lakleer, in goed Engels patent leather, is leer dat een extra toplaag heeft gekregen, een hoogglanzende vernis- en lakcoating. Voordeel van deze leren basis is dat het een ademend materiaal blijft. Daarnaast is lakleer ook waterafstotend, dus ondanks de chique look, weerstaat het ook een buitje wel. 

Mooi houden - het onderhoud van lakleer

De glanzende buitenlaag is wel kwetsbaar voor beschadiging, een kras valt nu eenmaal sneller op. Misschien niet het aangewezen paar om in de kroeg te dragen. Maar met wat onderhoudstips hoeft u echt niet bang te zijn voor een korte levensduur, onze schoenen zijn zonder uitzondering bedoeld voor de lange termijn. 


Volg voor het onderhoud deze aanwijzingen:

  • Lakleer is als enige leersoort juist niet gebaat bij beschermende spray! Het is niet alleen overbodig, aangezien de lak-coating geen water en vuil opneemt, maar kan zelfs de glanzende laag aantasten. 

  • Maak lakleer regelmatig schoon met een vochtige doek en herstel dan de glans weer met onze speciale lotion. Even uitwrijven en ze glimmen u weer tegemoet. 

  • Vergeet de tips om met melk, slaolie of andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes aan de slag te gaan, dit kan de glans juist wegnemen en doffe plekken veroorzaken.

  • Voorkom plooien met goede schoenspanners. Nog meer dan bij andere leersoorten, kunnen plooien en uiteindelijk zelfs barstjes, de schoen lelijk maken. Als de nog warme schoen gelijk op een spanner gezet wordt, blijft deze mooi in vorm.

  • Lakleer behoeft nog één puntje van aandacht, dat in de kerst- en nieuwjaarsperiode zou kunnen spelen. Bij grote, plotselinge temperatuurschommelingen kan het onderliggende leer anders reageren dan de niet-flexibele laklaag. Dan zouden er zelfs barstjes in de laklaag kunnen ontstaan. Let dus bij extreme koude op, loop de schoenen desnoods eerst even in voor vertrek, en nóg meer dan bij andere leersoorten geldt hier: niet bij de verwarming laten drogen!

Kortom, ondanks de delicate uitstraling, is lakleer verrassend duurzaam en sterk. En dat is maar goed ook, want zo’n feestelijke blikvanger moet gewoon gezien worden!