Categorieën
Uw filters
Terug

Hoe houdt u met de hand gefinishte schoenen mooi?

Een prachtig paar handgekleurde of zelfs beschilderde schoenen, houd ze mooi en op kleur.

Handgekleurde schoenen op maat tijdens Magnanni eventEen paar prachtige specials uitgezocht tijdens het Magnanni event, of een ander paar schoenen dat met de hand gekleurd is? Zo mooi om de dieptewerking te zien, de kleurverlopen, soms zelfs penseelstreken of een schildering. Elke schoen is zo per definitie uniek, de handfinish is onderscheidend en soms echt een kunstwerk. Dit zijn schoenen waar u graag van geniet, soms voor een speciale gelegenheid aangeschaft, het liefst houdt u ze precies zo. 


Wat is een hand-finish precies? 

Voor leer verwerkt wordt, wordt het gelooid en heeft een blanco kleur. De poriën staan op dit moment helemaal open en als je dit leer in een kleurbad doet, trekt de kleur door en door het leer in. Deze kleur trekt overigens niet in de vezels zelf, kan bij verkeerde behandeling of bij erg nat worden weer ontkleuren. Dit leer behoudt een natuurlijke look, wordt niet van een finish voorzien. 

Leuk om te weten: Wij hebben verschillende schoenen en accessoires die geen finish hebben, lees meer hierover op onze Pull-up leer pagina. 


Om leer te beschermen, af te sluiten en te kleuren, wordt het dus meestal voorzien van een finish-laag. Daar zijn gradaties in, hoe meer en dikker de finish-laag, hoe minder de structuur van het leer zichtbaar is. Maar hoe groter de barrière tussen het kwetsbare leer en de elementen zal zijn. Met als meest afsluitende finish natuurlijk lakleer, waarbij het leer geheel onder een glanzende laklaag schuilgaat.
Vaak wordt die finishlaag in de fabriek direct op het leer aangebracht. Onder ideale omstandigheden wordt de complete huid egaal voorzien van een toplaag.

Een handfinish daarentegen wordt laag voor laag op de schoen zelf geschilderd. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met het model, soms worden de naden extra donker aangezet. Of de neus en hiel. De mogelijkheden zijn eindeloos! 


Hoe houd ik de kleurschakeringen vast? Magnanni handfinish event kleuren overzicht

Deze vraag horen we vaak, want het is best spannend zo’n stuk handwerk de eerste poetsbeurt te geven. Verdwijnen de nuances straks niet onder een laag schoenpoets? En is zo’n delicate finish niet veel kwetsbaarder? 

Inderdaad is er wat meer aandacht nodig. Net als bij al onze schoenen, in de winkel én online, spuiten wij uw schoenen bij aankoop goed in. Een extra barrière tegen de elementen, die u zelf elke paar weken het best kunt herhalen. Daarnaast is goed gevoed leer altijd soepeler en beter bestand tegen de buitenwereld. Hierdoor is het minder kwetsbaar voor beschadiging.

Voor de basisstappen van schoenonderhoud verwijzen we u graag naar de glad leer onderhoud pagina.

Daarnaast hebben we speciaal voor handmatig gefinisht leer nog wat extra punten: 
  • Probeer hand-gefinishte schoenen bij voorkeur niet in de regen te dragen. Ondanks alle bescherming, blijft het fijne leer een kwetsbaar product.
  • Kies bij een kleurschakering eerder voor de donkerste kleur crème. Als u uit voorzorg kiest voor een te lichte of neutrale schoencrème, zal op den duur uw schoen lichter worden. U kunt ook voor meerdere kleuren crème kiezen, bijvoorbeeld bij een kleurcombinatie. Bij een special paar, voor u op maat gekleurd, krijgt u een crème cadeau die de perfecte tint is. Vraagt u bij aankoop van een ander paar gerust om ons advies!
  • Tussen elke paar keer dat u schoencrème en wax gebruikt, kunt u het beste de schoen weer goed afnemen met onze speciale lotion. Zo ontstaat er geen laag die de handfinish uiteindelijk uit het oog doet verdwijnen.
  • Geef wat extra aandacht aan het weer afsluiten van het leer, na het poetsen. Dankzij een laatste laag wax en spray, houdt u het leer beschermd en langer mooi. 


Handgeschilderde schoenen met schildering op maatHandpainting - beschilderingen 

Extra aandacht vereisen de schilderingen die speciaal door een artiest op schoenen zijn aangebracht. Vaak kiest deze voor een plek die weinig risico op plooien of loopschade loopt, zoals de buitenzijde van de hiel. 

Hier is het wel raadzaam voorzichtig een ongekleurde crème of wax te gebruiken en uiteraard geen lotion of andere reinigingsmiddelen te gebruiken. Bij schade is het handiger om de maker of ons in te schakelen.

Durft of wilt u het toch niet zelf aan? 

We hebben een speciale schoenpoets-service in het leven geroepen. Perfect voor de juiste verzorging van dit soort speciale schoenen, of juist om u werk uit handen te nemen. Koop een onderhoudskaart en laat het ons gewoon doen!
  • Al 135 jaar topkwaliteit
  • Grootste collectie zakelijke schoenen
  • Persoonlijke service online

Om u de beste gebruikerservaring te bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u akkoord bent. Bekijk ons cookiebeleid.