Categorieën
Uw filters
Terug

Loopt deze schoen nog uit?

Deze vraag horen we vaak, in de winkel, maar ook als mensen een schoen online willen bestellen. We hebben antwoord!

Voeten komen natuurlijk in allerlei vormen en maten en passen niet altijd in een doorsnee leestvorm. Hoewel we ook verschillende breedtematen voeren, heeft elk merk daarnaast een eigen pasvorm, vaak nog uiteenlopend per model. Die komt niet altijd helemaal overeen met uw voet. Vandaar dat mensen vaak schoenen kopen in de hoop dat ze nog gaan uitlopen. Soms lukt dat, maar waarom kunt u daar niet altijd van uitgaan?

Natuurlijk is er ook sprake van een persoonlijke voorkeur, wat voor de één veel te ruim zit, vindt een ander juist weer prettig. Wij kijken vooral naar de juiste pasvorm voor comfort en om lelijke loopplooien te voorkomen en zullen per model een passend advies geven.
Neem nu instappers, die kiezen we juist wat kleiner, om vervelend uitslippen te voorkomen. En een oxford veterschoen, waarbij de veters in een v-vorm direct door de schoen zelf gaan, zal niet veel speling bij de wreef geven. Dan kan een derby veterschoen, met losse veterdelen op de schoen, net meer ruimte bieden.

Soms kunt u met een (halve) maat groter of kleiner dan u gewend bent net passen in een paar schoenen dat in uw eigen maat vervelend knelt.


Materialen en rek

Om te weten of een schoen nog uitloopt, is het belangrijk om te bekijken welke materialen gebruikt zijn. Onze schoenen zijn bijna allemaal met een leren bovenwerk gemaakt, die zullen over het algemeen een beetje uitlopen. Een uitzondering hierop vormt lakleer, dit leer heeft een hoogglans coating, waardoor het niet meer verder kan en mag uitrekken.

Heeft de schoen ook een leren voering? Dan kunt u ervan uitgaan dat de schoen bij het dragen soepeler zal worden en zich naar uw voet zal voegen. Textiel zal ook een beetje meegeven bij het inlopen. Bij ons komt u niet veel kunststof materialen tegen, die lopen vrijwel niet uit, tenzij het materiaal is gevlochten of gebreid.

Waar zit de speling?

Verschillende leesten, materialen en stretch eigenschappenAls u een nieuwe schoen aanheeft en u voelt wat krapte of druk, dan is het belangrijk goed te kijken waar. In het voorste deel van de neus, zeker als een neuskap voor extra stevigheid zorgt, zit de minste rek. Zitten uw tenen daar te krap? Dan kunt u het beste een maat groter kiezen. Schoenen worden over het algemeen niet langer.

Op de plaats waar de schoen buigt, net achter de neuskap, daar kunt u de meeste rek verwachten. Voelt u hier wat druk? Dan is de kans groot dat u het model wat zult uitlopen, het leer wordt door het dragen vanzelf soepeler en iets ruimer.

Let u daarbij wel op de naden, die zullen niet meegeven. Een brogue model met veel naden en dubbele lagen leer geeft veel minder mee dan een schoen uit één stuk leer.


Extra hulp

Als u een afwijkende voetvorm heeft, of het uitlopen vervelend of pijnlijk is, dan kunnen we het leer voor u uitknobbelen. Met een speciale knobbeltang zullen we plaatselijk het leer een beetje oprekken, heel fijn voor afwijkende tenen of nagelproblemen. Komt u gerust langs met uw schoenen, ook als u erop gelopen heeft en dan pas een drukplek voelt, kunnen we u vaak nog helpen.


Sandalen en ongevoerde modellen

Arche schoenen zijn ongevoerd en soepelSommige schoenen lopen meer uit dan u zou verwachten. Bij een sandaal kan het vervelend zijn als de dunne leren bandjes te los worden, zeker als ze niet verstelbaar zijn. 

Gelukkig zijn onze sandalen over het algemeen gevoerd en uit leer van een zodanige kwaliteit gemaakt, dat dit niet snel zal voorkomen.
Is een sandaal toch te los (geworden)? Dan hebben we gelukkig ook een passende oplossing, met de Pedag Sling kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk een hielbandje wat meer laten aansluiten.

Ook ongevoerde modellen, damesschoenen van Arche en Loints of Holland en soepele ongevoerde loafers voor heren, zullen meer uitlopen dan gemiddeld. Houdt hier rekening mee, zeker bij een instapper is het vervelend als deze na het inlopen telkens uitglipt.


Bij twijfel?

Vraag ernaar in de winkel als een schoen een beetje strak zit of knelt. Onze verkopers kunnen adviseren voor een andere maat of toch een ander model. Ook als u online gekocht heeft adviseren we graag, zolang u nog niet (buiten) op de schoenen gelopen heeft kunnen we deze nog aanpassen of ruilen.

En soms moet u een schoen aan u voorbij laten gaan, wat u uiteindelijk pijn en frustratie zal besparen en natuurlijk ook het geld, dat u veel beter aan een goed passende schoen kunt besteden, die u echt met plezier zult dragen.
  • Al 135 jaar topkwaliteit
  • Grootste collectie zakelijke schoenen
  • Persoonlijke service online

Om u de beste gebruikerservaring te bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u akkoord bent. Bekijk ons cookiebeleid.