Categorieën
Uw filters
Terug

Alle neuzen dezelfde kant op

Hoe de neus de complete look van een schoen kan bepalen - welke neus is geschikt voor welke gelegenheid?

Bij een schoen heb je verrassend veel manieren om een onderscheidend model te ontwikkelen. Alleen al de neus kan een design-statement maken, die binnen de zakelijke modellen toch een eigen stijl kunnen meegeven. Omdat de neus vanonder een broek vaak als eerst in het oog springt, is de juiste keuze belangrijk. Wat kies je voor een zakelijke look en wat maakt de schoen meer casual?

Naadloos en strak

De meest simpele neus is natuurlijk naadloos. Deze plain toe heeft nog genoeg variatie, dankzij de uiteenlopende leestvormen.
Deze vorm varieert van de spitse Zuid-Europese modellen tot de rondere vormen die vooral in Noord-Europa gemaakt worden.
Vaak zie je dat merken een eigen, onderscheidende leest en dus neusvorm kiezen, zoals het Italiaanse Harris vaak een zogenaamde chisel toe bij zakelijke schoenen toepast. Deze vorm heeft platte, hoekige zijden die naar een afgehoekte neuspunt lopen, inderdaad bijna zoals een chisel: beitel. De rechte, vierkante neus zien we nu bijna niet meer. Hij is echt uit de mode en geeft een stompe look, met een abrupt einde, dat we nu als lomp en gedateerd ervaren. Keerzijde van deze neus is dat hij de voet korter doet lijken, wat voor sommigen een reden was om hiervoor te kiezen.

Neuskap

In het Engels een cap toe – bij deze modellen is een extra stuk leer recht over de voorzijde van de neus geplaatst. Dat geeft de neus extra stevigheid en duurzaamheid. Daarnaast is dit model zo ongeveer de meest klassieke zakelijke schoenkeuze geworden, met een zwarte kwaliteitsschoen met neuskap kun je bijna niet missen!Let bij het passen goed op: waar eindigt de neuskap en drukt deze niet net vervelend op de tenen? Soms kan bij een neuskap in een verkeerde maat een nare plooi ontstaan, of deukt de rand van de kap juist naar binnen in uw voorvoet. Wij helpen graag bij de juiste maat en pasvorm!

Medaillon

Een andere klassieke decoratie is het medaillon, ook wel eens peperbus genoemd, naar de kleine gaatjes die deze neus decoreren. Het roept een associatie met de brogue modellen op, maar over het algemeen is dit veel fijner. Veel brogue modellen hebben daarnaast ook een medaillon op de neus. Bij de Zuid-Europese modellen van bijvoorbeeld Magnanni en Santoni is dit een veel voorkomend stijlkenmerk. Aardig om te weten is dat zo'n neusmedaillon voor een schoenmerk een eigen signatuur is geworden, aan dit medaillon alleen al kunt u dus al zien met welk merk u te maken heeft!


Van links naar rechts, Santoni, ons huismerk en Magnanni

Wing tip

Lees meer over deze decoratie op de Brogues pagina. 

Spiegel

Deze neusdecoratie, in het Engels apron toe genoemd, vind zijn oorsprong in een praktische keuze: door het leer hogerop de zijden van de schoen te stikken, ontstaat er een hogere waterdichte lijn. Mocassin modellen laten dit nog mooi zien, het leer loopt daar rondom onder de voet langs, om dan bovenop de neus samen gestikt te worden.Daarnaast is het nu vaak een stijlkenmerk, de naad is veelal niet meer functioneel. Soms wordt het leer zelfs met de hand rondom de neus doorgenaaid, om het uiterlijk van een stiknaad te geven. Deze neusdecoratie geeft een schoen een meer casual look, we zien hem vaak bij instappers. Maar het kan ook een luxe, ambachtelijke uitstraling geven, zeker in het geval van een leren schoen met een handgestikte spiegel.
  • Al 135 jaar topkwaliteit
  • Grootste collectie zakelijke schoenen
  • Persoonlijke service online

Om u de beste gebruikerservaring te bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u akkoord bent. Bekijk ons cookiebeleid.