Terug naar overzicht

De 5 ergste sokken-fouten

Een foute sok kan een outfit én comfort verpesten, lees hoe je dat voorkomt.

We hebben een ruim assortiment sokken. Van dunne, fijne sokken, die in een paar zakelijke leren schoenen perfect passen en staan. Tot dikkere wollen outdoorsokken, voor een stoere look en warme voeten. Toch speelt er veel meer mee bij de keuze van de juiste sok. Een simpele accessoire die een outfit kan maken of breken.

Daarnaast kan het materiaal van de sok averechts werken, met onbehaaglijk klamme en koude voeten tot gevolg. De vijf meest gemaakte fouten hebben we op een rijtje gezet:

5. Gewone sokken in zakelijke schoenen

Deze regel gaat vooral op voor de zakelijke herenschoenen. Dames zullen al snel kiezen voor een panty(kousje) in een pump. Een zakelijke sok is glad en dun, meer sportieve standaardsokken zijn te dik en vaak geribbeld. Niet alleen staat dat erg zwaar, maar het vormt ook een vervelende bobbel boven het dunne leer van de schoen.

De beste optie bij een zakelijke schoen is de Falke Airport, zowel in sok als knielange kous verkrijgbaar. Deze sok heeft zachte katoen van binnen en warme merinowol aan de buitenzijde, heerlijk zacht én warm dus. Voor in de zomer bevelen we de Falke Tiago aan, uit 100% fijne katoengarens.

4. Foute kleur

Er is een standaardregel, sokken matchen bij de broek, niet de schoenen. Zo krijg je, als je zit en de sok zichtbaar wordt, een rustige doorlopende kleur van broek tot aan de schoen. Een afwijkende kleur kan daar te sterk bij afsteken en de zakelijke look onderuit halen. Bij een meer casual outfit is dat natuurlijk geen probleem, het is per slot van rekening een vrij conservatieve regel. Maar ook dan is het wel fijn als het een bewuste keuze uitstraalt, niet alsof u zomaar wat uit de kast heeft getrokken in het donker.

Maar... wit is niet alleen in een zakelijke look een no-go voor sokken, ook casual begeef je je zo ongeveer op het terrein van sokken dragen in sandalen.

Kleuren Falke Airport sokken

3. Een stuk bloot

Los van een zomerse Italiaanse look met loafers, is het niet de bedoeling dat tussen de broek en schoen huid zichtbaar is. Omdat bij het zitten de broek toch een flink stuk omhoog komt, is een sok tot halverwege de kuit of zelfs een kniekous aan te raden. Zeker in een zakelijke omgeving. Gaten in de sokken hoeven we niet toe te lichten, misschien niet altijd zichtbaar, maar u zult niet de eerste zijn die onverwacht in een Japans restaurant met de sokken bloot moet!

2. Afzakkers

Hier komen we naast de stijlfouten al op het vlak van gebrek aan draagcomfort. Afzakkende sokken staan niet alleen rommelig, maar ze vormen vervelende proppen, niks zo vervelend als een enkelsok die zich bij de tenen ophoudt. Goede kwaliteit sokken voorkomen over het algemeen dit euvel wel.

Voor diegenen die in instappers of sneakers graag een sok dragen, komen we weer uit bij het kwaliteitsmerk Falke. De Step Invisible heeft fijne elastische rek en een handig siliconen boordje dat de boel keurig op zijn plaats houdt.

1. Katoen in waterdichte schoenen

Na alle sok-etiquette, nu een pure materiaalfout. Dit weten niet veel mensen, waardoor ze onnodig kou lijden in bijvoorbeeld hun mooie Dubarry laarzen. Als u een katoenen sok draagt in een laars die voorzien is van een waterdichte, ademende voering, dan werken beide materialen elkaar tegen. Het katoen gaat vocht vasthouden, waardoor de een waterdichte of GORE-TEX® voering dit niet kan afvoeren. Met als gevolg klamme en dus koude voeten.

Wat dan? Al naar gelang uw voorkeur, kunt u kiezen voor wollen sokken of de speciale Primaloft sokken, dit synthetische materiaal heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde en is bovendien vochtwerend. De sokken van het merk Dubarry zijn allemaal uitermate geschikt.