Terug naar overzicht

Het geheim van de sleehak?

De sleehak, ook wel wedge, is helemaal terug dit seizoen. Hét geheim om comfortabel de hoogte in te gaan.

De sleehak heeft zijn geschiedenis een beetje tegen, de zware, chunky modellen uit het recente verleden missen de finesse van een mooie ranke hak. Toen de sleehak in de jaren ’30 werd geïntroduceerd was dit juist het toppunt van vrouwelijkheid, variërend van ranke huispantoffeltjes tot sexy uitgaansmodellen.

 
vintage wedge schoenen

Het model is daarna altijd in beeld gebleven, niet in de laatste plaats omdat het een verrassend comfortabele hak bleek te zijn. Dankzij de driehoekvorm vormt de sleehak een heel stevige constructie, deze solide basis geeft extra balans. En als er ook nog een plateau aan de voorkant verwerkt is, bereik je makkelijk hoogte, zonder al te veel op comfort in te moeten leveren. Zo’n platform wedge is een perfect alternatief voor een hoge hak, als die net te hoog gegrepen is.


Jaren '70 wedge sandalen

Eind vorige eeuw zagen we vooral zware uitvoeringen van de wedge, deze modellen doen nu al snel gedateerd aan. Dit seizoen is de wedge echter helemaal terug, dankzij nieuwe en lichtere uitvoeringen, die veel slanker en vrouwelijker ogen, niet meer zo massief.

En zo is deze hak weer helemaal terug in het modebeeld. Met natuurlijk de zomerse sandalen van UGG en Olukai, maar ook bij de nieuwste modellen van Arche, fijne laarsjes met een veerkrachtige rubber sleehak, die de trend naar de herfst doortrekken.



We zien de sleehakken meegaan in de 'chunky' mode, die teruggrijpt op de jaren '70, maar dan van nieuwe, lichtere materialen. In de nieuwste wedge variant, de ‘flatform’, loopt het plateau onder de gehele schoen door, zonder noemenswaardige verhoging bij de hak. Deze trend zie je vooral bij sneakers, waar het effect nog versterkt wordt door een hoge kuipzool, met een opvallende dikke zoolrand.

Kortom, wie de hoogte zoekt, maar niet teveel op comfort wil inleveren, zit goed met de nieuwste sleehak-modellen!