Terug naar overzicht

Wat is pony leer?

Pony-haar leer, ook wel ponyhair of hair-on leather, wordt niet van paardenhuid gemaakt!

Om gelijk een voor de hand liggende associatie uit de lucht te helpen: pony-leer heeft niets met een pony of paardenleer te maken. Net als de meeste schoenen en tassen, wordt pony-leer gemaakt van rundleer. In dit geval wordt het haar niet verwijderd, wat de Engelse term hairon of hair-on leather verklaart. In de schoenindustrie wordt de term haircalf gebruikt, maar pony-haar of ponyhair blijft blijkbaar het beste hangen. Misschien omdat het zachte, harige oppervlak eraan doet denken.

Pony-haar schoenen zijn op dit moment erg trendy. Vooral dankzij de exotische uitstraling, nog versterkt doordat het vaak met stippen en strepen geverfd is, om luipaard- of zebrahuid te imiteren.

Pony-haar is over het algemeen een wat meer exclusieve leersoort, omdat alleen onbeschadigde en mooi behaarde delen van de huid hiervoor gebruikt kunnen worden. Ook de bewerking is net even wat anders, de stappen om het haar te verwijderen kunnen wel worden overgeslagen, maar de haren ondergaan een speciale glans-bewerking.

Er is één kanttekening bij pony-haar. Het leer is net zo duurzaam als elk ander kwaliteitsleer. Maar het haar kan op den duur afslijten, zeker op plekken waar wrijving ontstaat. De haren laten nu makkelijker los, omdat de huid zelf niet meer leeft.

Het onderhoud van dit leer is verder niet ingewikkeld, met een droge doek of zachte borstel verwijdert u het meeste vuil. Ingetrokken vuil en vlekken zijn het beste te voorkomen door het leer vooraf goed in te spuiten, tegen de richting van de haren in. Zo komt de spray goed in het haar en blijven de schoenen langer mooi.

Bekijk onze schoenen met pony-haar.