Terug naar overzicht

Dresscodes voor schoenen

Welke schoenen horen bij welke dress-code? Voorkom dress-code-stress en misstappen!

Bij bruiloften en formele samenkomsten is een dresscode nog altijd gebruikelijk. Maar ook in een zakelijke omgeving komen we veel geschreven - en nog meer ongeschreven - kledingregels tegen.  

Fijn als richtlijn, om niet buiten de toon te vallen, maar in veel gevallen juist verwarrend. En waar de regels voor kleding al vragen oproepen, is het al helemaal lastig de juiste schoen voor de juiste gelegenheid te kiezen. Er zijn zoveel opties en veel oude regels die niet meer algemeen bekend of achterhaald zijn.

Party shoes Magnanni   Feestelijke Magnanni schoenen

Zoek de juiste schoenen bij:

Schoenen bij de Casual dress-code

Casual, met de nettere varianten Casual Chic en Smart Casual, lijkt makkelijk. Gewoon de dagelijkse vrijetijdsschoenen. Toch is het belangrijk om bij een feestelijke bijeenkomst te letten op het geheel: een nette jeans of chino kunt u juist weer heel mooi ophalen met wat formelere schoenen. Uiteraard zijn ze goed gepoetst en in goede staat.

Een kostuum dat eigenlijk te formeel zou ogen, kun je met een paar mooie leren sneakers juist weer wat losser dragen. Maar sneakers zijn niet altijd een optie, schat dat juist in! Open sandalen of slippers zullen ook niet gaan, tenzij het duidelijk om een casual strandfeest gaat.

Mooie schoenen voor een casual outfit zijn Chelsea boots, of een paar Chukkaboots onder een meer zakelijke look. Voor dames kan een pump van Arche met een klein hakje perfect onder een jeans of rok passen, voor lopen en/of dansen een heel slimme keuze.

Schoenen bij de Business dress-code

De naam zegt het al, dit is de zakelijke look bij uitstek. Ook bij veel bedrijven is dit de interne dresscode, een goede keuze voor een sollicitatie of zakelijke afspraak in de meeste branches.

Onder een klassiek kostuum voor de heren zijn de schoenen vaak een manier om een persoonlijke touch en stijl uit te dragen. Alleen nog in de meest traditionele omgevingen is de oxford veterschoen de enige optie. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een meer informele derby veterschoen of een (enkel)boot met leren zool. Brogues en monks (gespschoenen) vielen vroeger onder de categorie casual schoenen, maar in een neutrale bruin- of zwarttint zijn ook die inmiddels wijd geaccepteerde opties.

Leren zolen zijn het meest formeel, maar een (dunne) rubberzool is niet perse verkeerd.

Dames komen al snel in de categorie pumps, maar ook nette laarzen en klassieke leren (veter)schoenen. Er is meer mogelijk dan bij de heren voor wat betreft modellen en kleuren, maar ook hier is een donkere kleur in mooi leer of suède een veilig keuze. Kies liefst voor een gladde schoen, met weinig toeters en bellen. Met de pumps van Peter Kaiser bijvoorbeeld zit u altijd goed.


Schoenen bij de Business Casual dress-code

Bij deze dresscode zijn alle schoenen die u bij Business zou dragen prima in orde. Deze dresscode is wat u in een zakelijke omgeving aan zou trekken op een casual Friday.

U kunt in dit geval kiezen voor iets sprekender kleuren bij de schoenen, grijs, donkerblauw, donkerrood - het mag iets minder formeel. Maar nog altijd keurig en verzorgd. Een hakje voor dames en nog altijd een rustig ontwerp, naast de pumps van Peter Kaiser hebben we ook goede pumps van Nalini voor ons huismerk, voor comfort en een stijlvolle uitstraling.

Schoenen bij de Tenue de Ville dress-code

Een Tenue de Ville dresscode vinden velen een lastige; qua formaliteit staat dit zo ongeveer gelijk aan Business. Maar dan in een wat feestelijker setting, een stijlvolle, elegante look staat centraal. En hoe formeel u zich kleedt is afhankelijk van wat de organisator voor ogen heeft, waarbij u met accessoires kunt spelen en zorgt voor schoenen die u bij twijfel wat neutraler en formeler kiest.

Om op zeker te spelen, kunt u gaan voor schoenen van goede kwaliteit. Die best mogen opvallen, een bijzondere leersoort of meer opvallende kleur is bij deze dresscode zeker mogelijk.

Dames zullen meestal voor een rok of jurk kiezen, de hakken mogen wat hoger en het model wat feestelijker dan bij business. Strikken en linten, meer opvallende kleuren, het is allemaal mogelijk. De schoenen kunnen zo een blikvanger worden onder een little black dress. Laarzen zijn over het algemeen wat te grof voor deze look; denk vooral aan stijlvol, feestelijk en chique.


Schoenen bij de Cocktail dress-code

Cocktail of ook wel cocktail attire is net weer een tikje feestelijker dan een Tenue de Ville. Heren kiezen voor een smoking of klassiek donker pak. Daarbij horen klassieke, gladde oxford veterschoenen. Onder een smoking draagt u zwarte lakschoenen.

Dames kiezen uiteraard voor een cocktailjurk, met bijpassende hakken als het om een formele gelegenheid gaat. Dit is nou de gelegenheid bij uitstek om een paar sexy killer heels aan te schaffen! Bij een minder formeel evenement kunt u kiezen voor een opvallend en contrasterend paar schoenen, waarbij een bijpassende clutch het geheel stijlvol afmaakt. Wij hebben verschillende pumps van Peter Kaiser met bijpassende tasjes, die perfect zijn voor een cocktail-outfit.


Schoenen bij de Jacquet/Morning Coat dress-code

Deze dresscode komt niet veel voor, wordt alleen overdag gedragen en vereist voor de heren gladde, zwarte schoenen. Geen lakschoenen in dit geval.

Dames kunnen kiezen voor een mantelpakje, cocktailjurk of een lange jurk, met daaronder een hoge pump. Omdat dit een dresscode voor overdag is, vallen de killerheels en feestelijke glitterpumps meestal buiten de mogelijkheden, die zijn meer geschikt voor de dansvloer ’s avonds.

Schoenen bij de Black Tie dress-code

Voor heren zijn de meer formele dress-codes het meest simpel, onder de bij black tie (ook wel gala of avondkleding) vereiste smoking draagt u het best gladde, zwarte lakschoenen.

Dames hebben meer keuze, een korte of lange avondjurk, met daaronder een paar stijlvolle pumps met hakken. En die mogen best hoog zijn, 8 cm is niet te hoog voor wie het dragen kan. Maar ga wel voor simpele vormen, geen tierlantijnen. Lak, zilver en goud zijn hierbij feestelijke opties, die een outfit stijlvol afmaken. Vervang de dagelijkse handtas door een stijlvolle clutch van Peter Kaiser. Let op: een panty is bij deze dresscode onmisbaar.


Schoenen bij de White Tie dress-code

Ook wel Cravate blanche of avondtoilet genoemd. Voor heren hier ook weinig onduidelijkheid, een traditioneel rokkostuum met daaronder gladde, zwarte lakschoenen.

De dames kiezen voor een lange jurk, veelal tot de enkels, met daaronder ook weer de pumps met hoge hakken. De schoenen zijn wat minder uitbundig dan bij black tie, white tie is formeler en meer klassiek. Ook hier kan een stijlvolle Peter Kaiser clutch uitkomst bieden. Let op: een panty is ook bij deze dresscode onmisbaar.