Terug naar overzicht

Pijnlijke voeten voorkomen

Pijnlijke voeten en voetproblemen kunnen verminderd en vaak zelfs voorkomen worden door de juiste schoenen. Wij helpen u graag op weg!

Pijnlijke voeten en serieuze voetproblemen kunnen verminderd en vaak zelfs voorkomen worden door de juiste schoenen. Wij helpen u graag op weg!

Wij merken dat er steeds meer mensen last hebben van hun voeten: pijn, verkrampte spieren, pijnlijke pezen en zelfs gewrichtsproblemen.

Verkeerde schoenen dragen bij aan rug, knie, heup en voetklachten. Dit is een belangrijke reden dat we, ondanks onze webshop, mensen liefst in de winkel ontvangen, om met deskundig advies een goed passende schoen aan te bevelen.

Daarbij letten we op twee belangrijke aspecten:

1. Voetbed

Veel voetproblemen kunnen al voorkomen worden door een juist voetbed, met goede demping en een ergonomische pasvorm. Als u last heeft van spreidvoeten, holle voeten of juist doorgezakte voeten, kan het juiste voetbed al veel verlichting geven. Soms kunt u de stap naar orthopedische inlegzolen voorkomen.

Ook bij beginnende hielklachten is een stevige schoen met voldoende ondersteuning en goede demping vaak een opluchting, zo voorkomt de schoen vaak verergering.

Daarnaast hebben een groot aantal schoenen uit onze collectie een uitneembaar voetbed, zodat u uw eigen inlegzolen daarin kunt gebruiken. Bij de schoen staat dat in de 'productinfo' dan ook vermeld. Wij adviseren u om, indien u uw eigen zolen wilt plaatsen in de schoenen, de winkel te bezoeken om de juiste maat en pasvorm bij uw zolen te vinden.

2. Pasvorm

Problemen aan voeten ontstaan vaak door een verkeerde pasvorm of het model.

Bijvoorbeeld, hoge hakken zijn funest voor een natuurlijke houding, vrouwen hebben niet voor niets viermaal zoveel voetproblemen als mannen. Ze veranderen niet alleen de stand van de voet, maar veroorzaken ook bovenmatig veel druk op de voorvoet.

Door af te wisselen met schoenen met een klein hakje of een platte schoen, beperkt u de schade. U kunt ook voor niet te hoge hakken kiezen – maximaal een centimeter of drie. Of u maakt slim gebruik van een plateauzool onder de voorvoet.
Let u bij hooggehakte schoenen nóg meer op een kwalitatief goed voetbed. En kies bijvoorbeeld voor een wat bredere hak; dit verhoogt de stabiliteit.

Op deze manier hoeft u niet helemaal afstand te doen van het elegante hoogte-effect van een hoge hak, want we weten als geen ander dat schoenen natuurlijk niet alleen voor comfort gedragen worden!

We willen het liefst voetproblemen voorkomen, daarom wij helpen u graag de juiste schoen bij uw voet te zoeken! Bij aanhoudende en ernstige voetproblemen raden wij u aan een podotherapeut of podoloog te bezoeken.

Bekende problemen:
Spreidvoeten
Holle voeten
Doorgezakte voeten
Hallux valgus en hallux rigidus
Eeltvorming, blaren en likdoorns

Spreidvoeten

Bij een spreidvoet is er sprake van overbelasting van één of meer van de gewrichtjes tussen onze middenvoetsbeenderen en de tenen. Wanneer iemand met spreidvoeten staat, zie je ruimte tussen de tenen met als gevolg een verbreding van de voorvoet.

Dit ontstaat vaak bij mensen met een holvoet en bij ouderen. Het gaat meestal gepaard met een afname van de vetkussentjes die de gewrichtjes beschermen en zorgen voor een natuurlijke demping. Als gevolg hiervan kunt u last krijgen van drukpijn, eeltvorming en likdoorns.

Een strakke omsluiting van de voorvoet wordt meestal als prettig ervaren en voorkomt verder uitzakken. Maar er mag juist geen druk worden uitgeoefend aan de zijkanten van het eerste en vijfde gewrichtje. Ons merk Xsensible, met elastisch leer aan de voorzijde, is geschikt voor deze voet, maar wij raden een bezoek aan een podotherapeut of podoloog aan om verergering te voorkomen.

Holle voeten

Met holvoeten verkrampen de achillespees en voetbanden zodanig, dat de voetboog en wreef zeer hoog komen te staan. Een goed ondersteunend voetbed, dat de voetboog ontlast en demping geeft, zal bij beginnende holle voeten een uitkomst bieden. De schoenen van Arcopedico staan hierom bekend, maar we bieden meer merken met een goed anatomisch gevormd voetbed.

Bij ernstige vormen adviseren wij het bezoeken van een podotherapeut of podoloog omdat er hoge piekdrukken en instabiliteit ontstaan door een verkleind steunoppervlak. Vooral wanneer holvoeten op latere leeftijd ontstaan is het goed om de oorzaak te achterhalen.

Doorgezakte voeten

Deze staan ook wel bekend als platvoeten. Dit veroorzaakt vaak pijn in de voeten en onderbenen, na enige tijd staan of lopen. Ook kunnen uitstekende botpunten drukpijn veroorzaken, omdat ze tegen de schoen drukken en kunt u veel pijn ervaren aan de bal van de voet. Deze verzakking van het binnenste gewelf van de voet leidt tot ernstige loopklachten als de gewrichten en botten structureel gaan veranderen.

Een brede leest en een anatomisch gevormd voetbed bieden in beginnende gevallen veel verlichting, de merken Hartjes, Mephisto en Xsensible zijn dan bijvoorbeeld goede keuzes.

Hallux valgus en rigidus

Een hallux valgus is een grote teen die langzamerhand in de richting van de kleinere tenen groeit. Hierdoor ontstaat er druk tegen de tweede teen, deze komt er soms zelfs overheen te liggen of schiet er juist onderdoor. Aan de binnenzijde van de voet ontstaat een uitstulping door een scheefstand van het eerste middenvoetsbeen. Dit geeft druk tegen de schoen waardoor er een pijnlijke knobbel ontstaat.

De modellen van Xsensible van strech-leer zorgen ervoor dat deze afwijkingen geen pijnlijke plekken veroorzaken. Omdat het meestal een degeneratieve oorzaak heeft, adviseren wij een podotherapeut of podoloog te bezoeken om verdere scheefstand en daarmee verdere beperkingen te voorkomen.

Hallux rigidus is een slijtage van het grote teengewricht met stijfheid als gevolg. Draagt u jarenlang verkeerde schoenen, zoals te puntige of nauwe modellen, dan kunnen deze afwijkingen daarvan een gevolg zijn. Ook kunnen systeemziekten zoals bijvoorbeeld reuma de oorzaak zijn van de verstijving. Ook kan de hierboven beschreven hallux valgus veranderen in een rigide teen. Door de afwijkende stand van het gewricht verandert de afwikkeling van de voet. Een schoen die zorgt voor een goede voetafwikkeling is dan cruciaal. Verder is het van belang voldoende ruimte bij de voorvoet te nemen, zonder aansluiting bij de hiel te verliezen.

We hebben bijvoorbeeld modellen van Xsensible met stretch-leer die uitkomst kunnen bieden bij dit soort pijnlijke voetafwijkingen.

Eeltvorming, blaren en likdoorns

En de beruchte blaren of ontsierende eeltplekken die kunnen uitlopen in pijnlijke likdoorns (ook wel eksterogen genoemd) dan? Ze ontstaan door wrijving, ook weer een direct gevolg van schoenen die niet goed passen, veelal zijn ze dan te ruim. Eksterogen willen ook wel ontstaan vanwege drukpunten omdat de schoenen juist te klein zijn.

Wij hebben voor de heren van een aantal merken, zoals Van Bommel en Crockett & Jones verschillende breedtematen, dat kan net het juiste verschil maken voor een voet die wat smaller of breder is dan gemiddeld. Kunt u dan nog niet slagen? Dan bieden we schoenen van de Firma Verschuren, die op basis van Van Bommel leesten voor ons speciale modellen en breedtematen vervaardigt.


Disclaimer

Deze tekst is in samenwerking met de podotherapiepraktijk Hallux van Dijk opgesteld. Zij adviseren ook ons verkooppersoneel en wij bevelen ze van harte aan als u een goede podotherapeut zoekt.

Op onze website en in de winkels doen wij onze uiterste best om u goed te informeren. Dit is niet ter vervanging van het advies van uw eigen arts of specialist. Wij doen onze uiterste best om de door ons geboden informatie correct en actueel te houden. Wij zijn niet aansprakelijk voor onvolledige, onjuiste of verouderde informatie.