Categorieën
Uw filters
Terug

Wat zijn desert boots?

Met zijn ruim zestigjarige bestaan is de Clarks’s Desert Boot op en top retro en toch helemaal van deze tijd.

De basis van deze woestijnschoen is afgeleid van het originele Chukka boot model. Dit geldt nog steeds als originele naam of noemer voor de groep waar ook dit model aan toebehoort. De naam Chukka is afgeleid uit de polosport die een speeltijd heeft van zes periodes of chukkas per wedstrijd. Dit enkelhoge schoenmodel was destijds voorzien van een dunne leren zool. Het bovenwerk bestond uit twee delen kalfsleer suède met een twee of drie gaten vetersluiting en een ronde neusvorm.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door Britse soldaten in de zogenaamde Desert War, die plaatsvond in Libië en Egypte, een variant van de Chukka boot gedragen. Dit model is geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse Veldschoen ook wel Voortrekker genoemd. De halfhoge laarsjes waren, in tegenstelling tot hun oudere broertjes, niet voorzien van een leren maar, een natuurrubber (crêperubber) zool.

De jonge Britse soldaat Nathan Clark, de jongste telg in het Britse familiebedrijf Clarks was in 1941 gestationeerd in het toenmalige Birma (nu Myanmar). Hij zag dat de Engelse legerofficieren in hun vrije tijd op aparte, zandkleurige Chukka’s liepen die in Caïro werden gemaakt voor Zuid-Afrikaanse soldaten. De voorlopers van de Desert boots hadden een suède bovenkant en een natuurrubber zool. De schoen was comfortabel en geschikt voor het belopen van elke oppervlakte en iedere ondergrond.

Desert Boots van ClarksNathan’s creatieve geest werd aangewakkerd en hij deelde zijn vooruitstrevende idee met zijn broer Bancroft op het Clarks hoofdkantoor in Somerset. Helaas zonder positieve feedback. Na de oorlog ging Nathan er toen zelf mee aan de slag en in 1949 was zijn project klaar. Opnieuw was er geen enthousiasme. 

Nog geen jaar later debuteerde Nathan met zijn Desert Boots op de Chicago Shoe Fair, waar de Amerikanen in no time vielen voor de charme van zijn Chukka’s. De schoenen werden geroemd om hun Britishness waar de Amerikanen zo van hielden; bovendien waren ze goedkoop en te combineren met zowel een casual als een dressed outfit.

Het duurde niet lang voordat de Desert boots van Clarks verschenen in magazines en op de catwalks. De Desert boot is regelmatig aangepast, gekopieerd en vernieuwd, en veroverde met succes Europa. Met zijn ruim zestigjarige bestaan is deze schoen op en top retro en helemaal van deze tijd.   • Ruim 135 jaar topkwaliteit
  • Grootste collectie zakelijke schoenen
  • Persoonlijke service online

Om u de beste gebruikerservaring te bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u akkoord bent. Bekijk ons cookiebeleid.