Terug naar overzicht

Wat zijn spectator shoes?

Spectators hebben een rijke geschiedenis die alles behalve zwart-wit is. Hoe draag je ze?

Een spectator shoe herken je aan het contrast, het is een brogue schoen, die uit verschillende leerkleuren en soms zelfs soorten materiaal is samengesteld. Meestal met de veterinzet, neus- en hielkap in een donkerder tint uitgevoerd.

Spectator shoes, ook wel co-respondent shoes, hebben een bewogen geschiedenis. Geen schoenen voor een bescheiden, onopvallende indruk. Hoewel er zeker modellen zijn met minder kleurcontrast en een landelijke, Brits klassieke uitstraling.

Fred Astaire en Ginger Rogers op Spectator shoes

Schoenen voor toeschouwers

In het Verenigd Koninkrijk werd rond het begin van de vorige eeuw vaak gekozen voor traditioneel zwart kalfsleer in combinatie met wit canvas, nubuck of suède. Soms werd het zwarte kalfsleer vervangen door cognac-kleurig leer. Het waren in elk geval schoenen om als toeschouwer (spectator) naar een cricket match te dragen. Sportief, casual en niet geschikt om als gentleman te dragen naar een geklede gelegenheid.

Van dansschoenen tot gangster shoes

De populariteit in de VS is waar we de schoenen het best van kennen. Als dansschoenen van Fred Astaire en Ginger Rogers, of meer recent in de film Lalaland, een eerbetoon aan het klassieke Hollywood. Uitgaansschoenen, die de aandacht extra vestigen op ingewikkelde danspassen en een flamboyante stijl.

Fred Astaire in spectator shoes     Capone in spectator shoes

Spectators worden ook regelmatig als gangster shoes omschreven. Deze term is ontstaan in de tijd van de beruchte mafiabazen als Al Capone. Scarface werd dikwijls gesignaleerd met zwart-witte schoenen. En is 1947 zelfs begraven met black and white spectators aan zijn voeten.

Wanneer dragen we ze nu?

In deze tijd zijn antieke stijlvoorschriften allang niet meer leidend. Neem de statement dat je spectators alleen in de zomer zou mogen dragen: ‘If you are wearing spectator shoes right now and it is anytime before Memorial Day or after Labor Day, take them off immediately’.Of zoals de Britten wat meer indirect verklaren: ‘spectators are popular as a casual summer shoe’. Daar hebben we tegenwoordig toch een stuk minder boodschap aan. We kijken naar buiten en trekken dan meestal de passende schoen aan. Ze zijn zeker niet meer aan dansvloer of nachtclub voorbehouden, hoewel spectators altijd de aandacht zullen trekken. Maar: hoe minder contrast, hoe meer gekleed.

We hebben in onze collectie de tweed/zwart suède klassieke Ernest van Cheaney. Dit model is vrij ingetogen, met een tweed inzet en een combinatie van leer en suède. Handgemaakt en met een Britse inslag, is dit een schoen die nonchalant zakelijk en smart casual prima te combineren is.



We hebben ook meer opvallende modellen van het Italiaanse Harris, flamboyanter en met een eigen insteek op het spectator model. Deze schoenen zijn perfect om een statement te maken, waarbij het ambacht en de handmatig aangebrachte finish ervoor zorgen dat et geen goedkope gimmick wordt.

Bekijk de spectator shoes die we in de collectie hebben, bijzondere modellen, voor een vleugje klassieke stijl dat zeker opvalt.